Ναταλί Μάνδηλα και Θάλεια Δήτσα | Υφαίνοντας Τρυφερές Συνδέσεις

seminario ditsa mandila

Υφαίνοντας Τρυφερές Συνδέσεις:

Μια εβδομάδα σωματικής, αισθητηριακής και καλλιτεχνικής πρακτικής στο Νεοχώρι Λευκάδας

Την εβδομάδα 17 έως 24/9/23 σας προσκαλούμε στον υπέροχο χώρο του Paleochori Camp στη Λευκάδα, για μια αισθητηριακή εμπειρία μέσα από δύο προσεγγίσεις που εμπνέονται από την βιωματική ανατομία και την σύνδεση σώματος και καλλιτεχνικής εμπειρίας. Ελάτε να μοιραστούμε στιγμές εξερεύνησης, κίνησης, δημιουργίας, σύνδεσης και ανακάλυψης μέσα στο γλυκό ελληνικό αποκαλόκαιρο και το λευκαδίτικο τοπίο!

Η Ναταλί Μάνδηλα και η Θάλεια Δήτσα συναντιούνται και συντονίζουν τις πρακτικές τους σε μια κοινή εβδομάδα εργαστηρίων με επίκεντρο τη σωματικότητα. Συνδιαμορφώνουν δημιουργικά μία πρακτική εξερεύνηση που ξεκινά από τη μελέτη σωματικών συστημάτων και εκτείνεται στον χορό και την πολυμεσική παραστατική δημιουργία.

 Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα με ή χωρίς εμπειρία στην σωματική και καλλιτεχνική πρακτική.

 

1ο Εργαστήρι με τη Ναταλί Μάνδηλα, 2,5 ώρες / μέρα

“Ανακαλύπτοντας τη δημιουργικότητα του σώματος μας μέσα από τον συνδετικό μας ιστό (Fascia)”

Ο συνδετικός μας ιστός (fascia) αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών και αυτορρύθμισης του ανθρώπινου οργανισμού. Το εργαστήρι εμπνέεται από τις νέες έρευνες γύρω από την fascia και προτείνει μια εξερεύνηση του σώματος μέσα από το πρίσμα του δικτύου με σκοπό να προάγει τις κινητικές, ψυχικές και εκφραστικές μας ποιότητες.

Θα προσεγγίσουμε τις έννοιες της επικοινωνίας των συστημάτων, της μεταφοράς των πληροφοριών μέσω του συνδετικού ιστού, της τασοακεραιότητας του μυοπεριτοναικού συστήματος, της συνολικότητας και της άρρηκτης σχέσης μεταξύ ύλης και σκέψης. Aπώτερος στόχος να θέσουμε την ύλη και το σώμα στο επίκεντρο της κατανόησης του εαυτού μας ως ενιαίο σύστημα.

Θα αντλήσουμε πληροφορίες και πρακτικές από την Αντιληπτική Ψυχοπαιδαγωγική (Danis Bois), το βιβλίο του Tom Myers ‘Ανατομικές Αλυσίδες’, το Fascial Fitness και τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις της κίνησης του Axis Syllabus.
Εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι η προβολή εικόνων και βίντεο που αφορούν στην ανθρώπινη ανατομία, η χρήση υλικών αισθητηριακής κατανόησης, η κίνηση στο χώρο, η επαφή με άλλα σώματα, ο ήχος και η μουσική.

 

✔ 2ο Εργαστήριο με τη Θάλεια Δήτσα, 2,5 ώρες/ μέρα

“Σώμα Τοπίο: από την ενσωμάτωση στη δημιουργία”

Πώς αγγίζω τρυφερά; Πώς αγγίζομαι; Πώς ακούω;
Πώς συνδέομαι με τα οστά μου;
Πώς συνδεόμαστε μέσω της σκελετικής μας δομής;
Πώς έρχομαι σε επαφή;
Πώς φροντίζω, πώς μοιράζομαι, πώς φροντίζομαι;

Αναπνέοντας μέσα στους ιστούς μας. Δίπλα δίπλα. Αναπνέοντας μαζί.
Εξερευνώντας τρόπους και ευκαιρίες επαφής. Δημιουργώντας.

Η Θάλεια Δήτσα αντλεί και συνθέτει υλικό από τα πεδία του χορού, του αυτσχεδιασμού και του σωματικού θεάτρου με έμφαση στον χορό Butoh, τις τεχνικές αυτοσχεδιασμού, τις σωματικές πρακτικές (ή πρακτικές ενσωμάτωσης).
Μέσα στον πυρήνα του διατρέχεται και καλλιεργεί πρακτικές φροντίδας, παιχνιδιού και ενσυναισθητικής σύνδεσης με τον εαυτό και τον κόσμο.
Το εργαστήρι στοχεύει στο να ανοίξει το πεδίο της βαθειάς ακρόασης και δημιουργικότητας μέσω του σώματος σε μία πολυμεσική, ευχάριστη, απελευθερωτική προσέγγιση για τα συμμετέχοντα άτομα.

Οι πρακτικές που θα εφαρμόσουμε περιλαμβάνουν:

  • την εξερεύνηση της βιωματικής ανατομίας και της διαδικασίας ενσωμάτωσης (αγγίζω, εξερευνώ, κινούμαι, συνοδεύω, αφουγκράζομαι, χώρος για βαθειά ακρόαση)
  • ποιητικές εικόνες και διαδικασίες εμπνευσμένες από τον χορό Butoh
  • εξερεύνηση μέσω των αισθήσεων, εξερεύνηση τρόπων να έρχομαι σε επαφή
  • δημιουργική επεξεργασία και έκφραση με κίνηση- χορό και διαφορετικά μέσα (γραφή, φωνή-λόγος, απεικόνιση, δημιουργία scores)
  • εξερεύνηση επαφής με το φυσικό τοπίο (site spesific practice)

Η ενορχήστρωση του εργαστηρίου εξελίσσεται με τη μορφή ενός παιχνιδιού. Μία βιωματική διαδικασία που βασίζεται στην επίγνωση του σώματος, προσκαλώντας τη φαντασία και νέες δυνατότητες εμπλοκής με τη συνύπαρξη και τη δημιουργία.Η εβδομάδα περιλαμβάνει:

  • διαμονή στο χώρο του camp είτε φέρνοντας τη δική σας σκηνή είτε σε bell tent που υπάρχουν στο
    χώρο.
  • 2 γεύματα την ημέρα (πρωινό – βραδινό) και 1 ενδιάμεσο σνακ. Όλα είναι plant-based, με φρέσκα, τοπικά, βιολογικά προϊόντα, μαγειρεμένα με αγάπη από την ομάδα του φ | Foodpath.
  • 2 σεμινάρια κάθε μέρα, 2.5 ώρες το καθένα

Παρέχεται κατάλληλα διαμορφωμένος, σκιασμένος και ασφαλής χώρος για να τοποθετήσετε τη δική σας σκηνή.

Όλες οι bell tents είναι κατάλληλα επιπλωμένες με παρόμοιο τρόπο όπως στις φωτογραφίες. Διαθέτουν μονό ή διπλό κρεβάτι, τραπεζάκι, μαξιλάρες, έπιπλο για τα ρούχα, λάμπα. Διαθέτουν σήτα στην είσοδο, καθώς και παράθυρα, ώστε να μπορούν να αερίζονται, αποτρέποντας τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Στη διαμονή σε bell tent συμπεριλαμβάνεται η παροχή πετσέτας (προσώπου- σώματος), σεντονιών και σκεπασμάτων.

Άφιξη: 17/9 15.00-18.00
Προσφέρεται μόνο Welcome dinner 20.00-21.00
Αναχώρηση: 24/9 μέχρι τις 10.00
Προσφέρεται μόνο Πρωινό 09.00-10.00

Tο πρόγραμμα της ημέρας θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας.

Τιμές:

Pre-early bird (μέχρι 22/5/23)

Bring your own tent/ 470
διαμονή σε δική σας
σκηνή
Shared Bell tent 5m for
3 persons 500
Shared Bell tent 4 m
for 2 persons 510
Shared Bell tent 5m for
2 persons 560
Single Bell tent 4 m for
1 person 650

Early bird (μέχρι 01/07/13)

Bring your own tent/ 530
διαμονή σε δική σας
σκηνή
Shared Bell tent 5m for
3 persons 560
Shared Bell tent 4 m
for 2 persons 570
Shared Bell tent 5m for
2 persons 620
Single Bell tent 4 m for
1 person 710

Full price

Bring your own tent/ 580
διαμονή σε δική σας
σκηνή
Shared Bell tent 5m for
3 persons 610
Shared Bell tent 4 m
for 2 persons 630
Shared Bell tent 5m for
2 persons 680
Single Bell tent 4 m for
1 person 780


*Για να κλείσετε τη θέση σας θα πρέπει να πληρώσετε προκαταβολικά το 25% του συνολικού κόστους του πακέτου. Η προκαταβολή αυτή δεν επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης από μεριάς σας.

Λάβετε υπόψη σας ότι το ποσό της παρακάτω αγοράς αφορά την προκαταβολή του πακέτου σας και όχι το συνολικό του κόστος.
Το υπόλοιπο ποσό πρέπει να εξοφληθεί την ημέρα της άφιξής σας στο χώρο.

Κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες: Ναταλί- Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θάλεια- Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για μέλη ΣΕΧΩΧΟ και σπουδαστά επαγγελματικών σχολών χορού στην Ελλάδα ισχύουν ειδικές τιμές. Μιλήστε μας.

Πώς να έρθετε:
https://paleochoricamp.gr/el/location

Περισσότερες πληροφορίες για το Paleochori Camp (στα αγγλικά) :
https://paleochoricamp.gr/el/facilitiesΒιογραφικά

mandila natalyΗ Ναταλί Μάνδηλα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Το 2004, μετά την ολοκλήρωση σπουδών της στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εστίασε στον χορό και το 2010 αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Το ενδιαφέρον της έχει κινηθεί σε διαφορετικές σωματικές πρακτικές όπως το aikido, το tai chi, η yoga, το pilates, τα ακροβατικά, οι πρακτικές αυτοσχεδιασμού και τα somatics. Συνεχίζει κάθε χρόνο να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και να ακολουθεί δασκάλους της κοινότητας του Axis Syllabus, αλλά και άλλους όπως ο Thomas Myers, ο Marten Spangberg και ο Benoit Lachambre.
Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει το εκπαιδευτικό και θεραπευτικό της ενδιαφέρον γύρω από την λειτουργία του ‘συνδετικού ιστού’ (fascia). Το 2022 ολοκλήρωσε το 2ο έτος των σπουδών της στην Μέθοδο της Αντιληπτικής Σωματοψυχοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Fernando Pessoa στην Αθήνα, και το 2023 πήρε την πιστοποίηση του Fascial fitness instructor.
Στα πλαίσια της προσωπικής της πρακτικής αλλά και διδασκαλίας, ενδιαφέρεται για την βιωματική ανατομία, την εφαρμογή της νευροεπιστήμης στη σύνδεση του σώματος και νου, καθώς και για ένα ευρύτερο πλαίσιο θεραπείας και κοινωνικής πρακτικής μέσω της κίνησης και του βιωμένου σώματος.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Garage Performing Arts Center ως δασκάλα, περφόρμερ και δημιουργός. Το 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών GPAC, δημιούργησε ένα δίπτυχο περφόρμανς για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, σε συνεργασία με τον μουσικό παραγωγό Ανδρέα Μονόπωλη, υπό τον ενιαίο τίτλο Feral (Garage Performing Arts Center, Reborn in Athens Festival, Arc For Dance Festival, Vida Laska Festival) Ως ερμηνεύτρια έχει λάβει μέρος σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων το A Line Supreme του Αντρέα Ράμα (Μέγαρο Μουσικής Αθήνων, Κρατικό Θέατρο του Λουξεμβούργου) στο έργο Her της Εύα Ράντου (Garage Performing Arts Center), στην ταινία animation The Ox του Γιώργου Νικόπουλου (Διαγωνιστικό τμήμα-φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Από το 2019 συνεργάζεται με την Κατερίνα Ανδρέου ως περφόρμερ στο τελευταίο της ντουέτο Zeppelin Bend όπου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στη Στέγη Γαμμάτων και Τεχνών (Αθήνα) , στο Pompidou Center (Παρίσι), Mercat de les Flors (Βαρκελώνη) , Espaces Pluriels (Πο), Tanzquartier (Βιεννη), Kalamata Dance Festival, Festival Commun (Λωζαννη).

 

ditsa thaliaΘάλεια Δήτσα
fb Motion Vital
fb Ma - embodied performance lab

Η Θάλεια Δήτσα ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος, performer και εμψυχώτρια δημιουργικών- βιωματικών ομάδων. Σπούδασε Φυσική, Xορογραφία (MA Dartington College for the Arts) , Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία .
Συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού 14 η μέρα της Μαρίας Αγγέλου(2001-2009), και με
άλλους χορογράφους (ομάδα Συν+εργασία,Αιμιλία Μπουρίτη, Αφρ. Βερβενιώτη, Sumako Koseki). Έχει χορογραφήσει και παρουσιάσει 5 μικρά χορευτικά έργα και μία ταινία χορού. Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις.
Σημαντική επιρροή στην πορεία της υπήρξε η συνάντηση της με το Butoh και τις πρακτικές
ενσωμάτωσης (embodiment practices) δρόμοι που μελετά σταθερά μαζί με την εφαρμογή τους στο σωματικό θέατρο, τις τεχνικές αυτοσχεδιασμού, φωνής, χορού και την επιτέλεση (performance).
Το 2018, σχημάτισε την ομάδα Ma, ένα καλλιτεχνικό σχήμα για την έρευνα και την πρακτική της σωματοποίησης στην performance (embodied performance research and practice), με την οποία έχει παρουσιάσει τρία έργα. Τη χρονιά 2020-2021 δίδαξε κίνηση και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Νότος, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται ως ψυχοθεραπεύτρια (Clinical Expressive Arts Therapy, Gestalt Therapy, Essenctial Intitute of Psychothetapy). Από το 2020 συντονίζει εργαστήρια και ομάδες δημιουργικής έκφρασης, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης μέσω των Τέχνών.
Ασκεί την Κρανιοιερή θεραπεία, ενώ έχει ολοκληρώσει το πρώτο έτος στην εκπαίδευση της Μεθόδου της Αντιληπτικής Σωματοψυχοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Fernando Pessoa στην Αθήνα. Στις κοινοτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που προτείνει και συμμετέχει προσκαλεί τα πεδία του χορού, των κοινωνικών επιστημών και της Gestalt/ Εκφραστικής Θεραπείας να συνομιλήσουν προς μία κατεύθυνση που μπορεί να ενδυναμώσει ανθρώπους και κοινότητες.

Read 561 times Last modified on Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 18:56

Follow Us