Επιστροφή/Return: Ένα σεμινάριο διαλογισμού και αυτοσχεδιαστικής κίνησης στη Λευκάδα

seminario contact lefkada gyra adamou

Επιστροφή/Return

Ένα σεμινάριο διαλογισμού και αυτοσχεδιαστικής κίνησης

Στη Λευκάδα

27/8/23 - 3/9/23

Συντονίζουν οι «κινητήριες» Αντιγόνη Γύρα και Βίκυ Αδάμου

«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με —όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη, κι επιθυμία παλιά ξαναπερνά στο αίμα· όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται, κι αισθάνονται τα χέρια σαν ν’ αγγίζουν πάλι. Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα, όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται…[1912*]»

Ένα σεμινάριο προσωπικής εξερεύνησης του υλικού και άυλου σώματός μας μέσα από τις πέντε γνωστές αισθήσεις- γεύση, όσφρηση, αφή, ακοή, όραση- και τις χιλιάδες ανεξερεύνητες αισθήσεις που αποτελούν την ανθρώπινη μας υπόσταση, το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μας.

Πώς οραματίζομαι την κίνησή μου μέσα από τις πέντε αισθήσεις και πώς αυτό μεταμορφώνεται σε έναν προσωπικό χορό σύνδεσης κι ενδυνάμωσης;

Πώς δίνω χώρο να γεννηθούν εικόνες και κινήσεις δημιουργώντας βαθιά κανάλια εσωτερικής ακοής αλλά και ανοίγοντας τα κανάλια μου για να ακούσω τους ανθρώπους γύρω μου;

Πώς η επιστροφή στη μνήμη των αισθήσεων αλλά και η δημιουργία νέων αισθήσεων αυτοστιγμεί αποκαλύπτουν νέες τεχνικές αυτοσχεδιαστικής κίνησης;

✔ Το σεμινάριο θα χωρίζεται σε δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος μέσα από διαλογιστικές τεχνικές θα εξερευνήσουμε την ύπαρξη αλλά και την απουσία των πέντε αισθήσεών μας. Κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη και σε μια άλλη αίσθηση ενώ την τελευταία μέρα θα βουτήξουμε στην έκτη, έβδομη, χιλιοστή, μυριοστή μας αίσθηση, αυτή που δε λέγεται με λόγια αλλά υπάρχει μέσα μας, αυτή που σχετίζεται με το ένστικτό μας και την βαθύτερη ολική σχέση με τον/την εαυτό/ή μας.

Στο δεύτερο μέρος αυτή η επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό θα μας ωθήσει να κινηθούμε και να αυτοσχεδιάσουμε μόνα μας, σε ζευγάρια ή ομαδικά, εξερευνώντας πρακτικές αυτοσχεδιαστικής κίνησης που σχετίζονται κυρίως με το σκελετικό μας σύστημα, τους υπαρκτούς ή νοερούς χώρους των σωμάτων μας εντός ή εκτός και την αυθεντική μας κίνηση.

Στο σεμινάριο αυτό η ύπαρξη ως ένα σύμπαν ολόκληρο αλλά και το σύμπαν ολόκληρο ως αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξης θα συνδιαλλαγούν μέσα από σειρά ασκήσεων που άλλες φορές θα αποτελούν προσωπικό ταξίδι κι άλλες αφορμή για παιχνίδι με τους άλλους, την φύση αλλά και τα υλικά που μας περιστοιχίζουν.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό βίωμα μεταξύ των ανθρώπων που θα συμμετέχουν το οποίο να προσφέρει:

  • προσωπική ενδυνάμωση,
  • ενημέρωση για διαφορετικές πρακτικές κινητικής εξερεύνησης
  • μνήμες που θα ακουμπήσουν με τρυφερότητα μέσα στις ψυχές και τα σώματα

Πότε: 27/8/23 - 3/9/23 (άφιξη - αναχώρηση)

Πού: Paleochori, Λευκάδα

Κόστος: (συμπεριλαμβάνονται το εργαστήριο, διατροφή -2 γεύματα και 1 σνακ/ημέρα-  και διαμονή)

 

Early bird, φοιτητές και 65+

Κανονική τιμή

Σεμινάριο, διατροφή και διαμονή για 1 άτομο σε δική του σκηνή

480 €

530 €

Σεμινάριο, διατροφή και διαμονή για 1 άτομο σε shared bell tent για 3 άτομα 5m  

510 €

560 €

Σεμινάριο, διατροφή και διαμονή για 1 άτομο σε shared bell tent για 2 άτομα 4m

520 €

570 €

Σεμινάριο, διατροφή και διαμονή για 1 άτομο σε shared bell tent για 2 άτομα 5m  

565 €

615 €

Σεμινάριο, διατροφή και διαμονή για 1 άτομο σε δικό του bell tent 4m

650 €

700 €

*Early bird μέχρι 14/4/23

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πληροφορίες για το Paleochori

Το Paleochori είναι ένας υπαίθριος χώρος – camp που φιλοξενεί εργαστήρια και retreats σχετικά με την κίνηση και τον χορό. Βρίσκεται στους λόφους πάνω από το περίφημο Νυδρί της Λευκάδας. Δανείζεται το όνομά του από την ευρύτερη περιοχή η οποία κάποτε ήταν χωριό, και την κοντινότερη σε αυτό πηγή. Μια καταπράσινη έκταση σε έναν λόφο που απολαμβάνει τη μαγευτική θέα από τα Πριγκηπονήσια (ένα σύμπλεγμα επτά νησιών, Μεγανήσι, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή, Χελώνη και Τσοκάρι)

Την απομονωμένη τοποθεσία αγκαλιάζουν με τη σκιά τους τα γύρω βουνά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας ακούει κανείς μόνο ήχους της φύσης. Μπορείτε να φτάσετε στον χώρο 5 λεπτά οδικώς από το Νεοχώρι ή 15 λεπτά από το Νυδρί. Ο χώρος είναι καθαρισμένος και ειδικά διαμορφωμένος ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν σκηνές σε πολλαπλές τοποθεσίες, ενώ στο υψηλότερο τμήμα του υπάρχει ένα ξύλινο αίθριο πάτωμα 95 τμ. με πανί σκίασης. 

Ο χώρος είναι επίσης εξοπλισμένος με αυτόνομες εγκαταστάσεις wc, ντουζιέρες με ζεστό νερό και ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κούνιες και αιώρες για ξεκούραση στη σκιά κάτω από τα δέντρα. Η πρωταρχική μας ανάγκη ήταν να αντιμετωπίσουμε τον χώρο με φροντίδα και σεβασμό προς την πλούσια φύση που τον περιβάλλει. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε μόνο βιοδιασπώμενο σαπούνι και σαμπουάν στα ντους, καθώς και ηλιακά αυτοφορτιζόμενα φώτα νυκτός όπου χρειάζεται. Υπάρχει δυνατότητα φόρτισης κινητού συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. 

Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά): https://paleochoricamp.gr/el/facilities


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΥΡΑ – ΒΙΚΥ ΑΔΑΜΟΥ

Η Βίκυ και η Αντιγόνη, η Αντιγόνη και η Βίκυ, γνωρίστηκαν στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηνών. Η μια δίδασκε κι η άλλη μάθαινε και αυτοί είναι οι ρόλοι που εναλλάσσουν μεταξύ τους χρόνια τώρα. Συνεργάστηκαν στην Ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα φτιάχνοντας πολλές παραστάσεις και μαζί και χώρια.

Το 2008 έφτιαξαν το Κινητήρας Στούντιο (μαζί με τη Φλώρα) το οποίο συνεισέφερε για πάνω από μια δεκαετία στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας ενώνοντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες των παραστατικών τεχνών μέσα από πολλές διαφορετικές δράσεις, σεμινάρια, παραστάσεις, φεστιβάλ, καλλιτεχνικές φιλοξενίες κ.ά.

Η Αντιγόνη και η Βίκυ έχουν διδάξει μαζί εργαστήρια χορού και θεάτρου για ανθρώπους όλων των ηλικιών και των εμπειριών στο πλαίσιο προγραμμάτων στον Κινητήρα. Η προσωπική τους ανάγκη για δημιουργία νέων πρακτικών που εστιάζουν στην σωματική,πνευματική και κινητική έρευνα τις έχει οδηγήσει και σε κοινές παραστάσεις με μικτές ομάδες και με την επαγγελματική ομάδα του Κινητήρα.

Η Βίκυ, εκτός από επαγγελματικές σπουδές θεάτρου και γραφιστικής, ασχολείται συστηματικά με τον διαλογισμό από τη δεκαετία του 1990 και με το Qigong από το 2016 ενώ φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές της στη δραματοθεραπεία.

Η Αντιγόνη, εκτός από επαγγελματικές σπουδές στον χορό, έχει παρακολουθήσει το τριετές εργαστήριο ψυχολογίας του Process Hub για τις βασικές αρχές διεργασίας ομάδας, έχει δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας κι έχει εστιάσει για χρόνια στις τεχνικές του S.R.T. και του Feldenkrais.

Μαζί έχουν παρακολουθήσει για χρόνια συναντήσεις στις ομάδες «Συμπαράσταση για Αναθεώρηση» και θέλουν διαρκώς να αναθεωρούν εμβαθύνοντας στην ύπαρξη και την τέχνη τους.

Η Αντιγόνη τρέχει το Καλλιτεχνικό Δίκτυο του Κινητήρα  και η Βίκυ την  Life After Death Theatre CompanyAναλυτικά βιογραφικά τους θα βρείτε στο  https://www.kinitiras.com/poioi-eimaste/.

Υ.Γ. Η Βίκυ και η Αντιγόνη χρόνια τώρα συναντιούνται στη θάλασσα, κολυμπώντας μαζί, περπατώντας, ή χαιρετώντας η μια την άλλη ενώ η Βίκυ κολυμπάει και η Αντιγόνη πηγαίνει βόλτα το σκύλο της.

Read 146 times Last modified on Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 09:13

Follow Us