Dance Theater

7ο Σεμινάριο Εκπαιδευτικού Κύκλου Εμβάθυνσης στον Αυτοσχεδιασμό (Present Body Studio)

7ο σεμινάριο εκπαιδευτικού κύκλου εμβάθυνσης στον αυτοσχεδιασμό - «What is your experience of this?»

Το Present Body studio έχει την τιμή να διοργανώνει το 7ο σεμινάριο του εκπαιδευτικού κύκλου εμβάθυνσης στον αυτοσχεδιασμό για το έτος 2018-19.

με προσκεκλημένη την Christina Svane(USA), μία από τους πρωτοπόρους της πρακτικής του Contact Improvisation και στενή συνεργάτη της πρώτης ομάδας που δημιούργησε ο Steve Paxton (διδασκαλία 9 ώρες)
&
τη Χριστίνα Κλεισιούνη, μία από τους πρωτοπόρους ερευνητές/δασκάλους που εισήγαγε την πρακτική του CI, somatics και συνειδητότητα μέσω του σώματος/κίνησης(mindfulness)στην Ελλάδα το 1990 (διδασκαλία 5 ώρες)

«Ποια είναι η εμπειρία σου από αυτό;»
«What is your experience of this?»

Εντατικό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού-διαλογιστικής κίνησης. Η ενσωμάτωση της πνευματικότητας της σωματικής έκφρασης στην ερμηνεία και στη σκηνική παρουσία.
7ο Σεμινάριο Εκπαιδευτικού Κύκλου Εμβάθυνσης στον Αυτοσχεδιασμό (Present Body Studio)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα με κάποια εμπειρία στην κίνηση που ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με διαφορετικά εκφραστικά μέσα, πρωτίστως όμως με την κίνηση σε ελεύθερη φόρμα. Καλλιτέχνες, ερμηνευτές, χορευτές, ηθοποιοί, θεραπευτές, άνθρωποι που εξελίσσονται μέσα από πολεμικές τέχνες και πρακτικές όπως γιόγκα/διαλογισμού, θα ανακαλύψουν τρόπους για να προχωρήσουν στο μονοπάτι της άσκησής τους με δημιουργικότητα και γνώση.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου η Christina Svane διερευνά την έκφραση της προσωπικής εμπειρίας του χορευτή μέσω της διαλογιστικής κίνησης χρησιμοποιώντας δομές αυτοσχεδιασμού που εξελίσσουν την ερμηνεία, τη σχέση μας με την παράσταση και τη σκηνική παρουσία.
'Ο Χορός της Περιγραφής' είναι το score που μας προσφέρει τη βάση για να συνδεθούμε με την εμπειρία μας στο παρόν.
Τη δεύτερη μέρα, θα δουλέψουμε μαζί της, σε ζευγάρια, περιγράφοντας την αίσθηση του αγγίγματος, και θα εξερευνήσουμε άλλα εκφραστικά μέσα όπως ο ήχος και το γράψιμο ως αντανακλάσεις της εμπειρίας που εκλάβαμε στον ρόλο του αποδέκτη.

Η Χριστίνα Κλεισιούνη θα οδηγήσει μετά την ομάδα για 2μιση ώρες κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας εργαλεία από το Contact Improvisation, από την μακρά εμπειρία της με τη διαλογιστική κίνηση και τη δουλειά της ως σωματική ψυχοθεραπεύτρια.
Πρόθεσή της είναι να συνδέσει αυτό που θα προηγηθεί, με την έννοια του «Ασφαλούς & Ιδιαίτερου τόπου-Safe place» ατομικά και σε διάδραση καθώς αυτοσχεδιάζουμε στην ομάδα. Είναι αναγκαίο για την επιβίωση, συμβολικά και ουσιαστικά, να έχει ο καθένας μας πρόσβαση σε αυτό το τοπίο μέσα από τη σωματική αυτεπίγνωση.
Ο χορός μας παρέχει κλειδιά, ένα τεράστιο υλικό, για να έρθουμε σε επαφή με σωματικό και αισθητηριακό τρόπο στον εσωτερικό χώρο που όλα αποκτούν ησυχία, δύναμη χωρίς προσπάθεια, διαύγεια, έκφραση με αλήθεια, πληρότητα.
Η αισθητηριακή κίνηση παράγει καθοριστικά βιώματα στο παρόν που μπορούν να καθησυχάζουν το νευρικό μας σύστημα καθώς αποκτάμε εργαλεία εισόδου στο εσωτερικό τοπίο του εαυτού μας που παίρνει ικανοποίηση ώστε να σχετιστεί με τους άλλους μέσα από το ήρεμο βλέμμα, το άγγιγμα, την κίνηση. Εμπιστευόμαστε έτσι τις επιλογές μας ενώ διαχειριζόμαστε πιο εύκολα, το απρόσμενο και τις δυναμικές αλλαγές της ενέργειας.

Η Christina Svane αναλύοντας «τον Χορό της Περιγραφής», εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας. Λέει χαρακτηριστικά:

« Όλο το σύμπαν είναι παρόν την κάθε στιγμή και οι αισθήσεις μας είναι ιδιαίτερα πολύ-επίπεδες για να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει. Αν όμως εστιάσουμε με την επίγνωση μας σαν μία ακτίνα φωτός σε μία αίσθηση κάθε φορά, ανακαλύπτουμε πως το σύνολο εμπεριέχεται στο κάθε μέρος, σαν ένα ολόγραμμα. Τότε μπορούμε να χαλαρώσουμε, αναγνωρίζοντας ότι δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε ή να παράγουμε κάτι. Βλέποντας τις μικρές λεπτομέρειες, όταν βρίσκουμε τα μέσα για να τις περιγράψουμε, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δει όλη την ιστορία.
Χρησιμοποιούμε τα χέρια-το άγγιγμα για να αρχίσουμε την περιγραφή, ακριβώς επειδή αυτά είναι τόσο εύγλωττα και εκφραστικά στο να μεταφέρουν την υφή της εμπειρίας. Τα χέρια μιλάνε τη γλώσσα της χειρονομίας που εμπεριέχει μηνύματα για τον εαυτό μας, και για τους άλλους, σαν ένας χρησμός. Σε όλη τη διάρκεια του αυτοσχεδιασμού, παραμένουμε εστιασμένοι στη διαδικασία της περιγραφής και αποφεύγουμε την ερμηνεία καθώς το μήνυμα έρχεται πάντα μέσα από τα σύμβολα που εκλαμβάνει αυτός που παρακολουθεί και βλέπει σαν μάρτυρας»

Υπάρχει σχετικό άρθρο στο περιοδικό της κοινότητας του CI, to Contact Quarterly που μόλις κυκλοφόρησε.

25, 26 Μαΐου 2019 | 10.00-18.00

Κόστος
140€ + ΦΠΑ για όσους δεν δεσμεύονται να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον μονοετή κύκλο σεμιναρίων. Είναι απαραίτητη η προκαταβολή μέσω τραπέζης ή με μετρητά. Προκαταβολή: 70€ + 17€ ΦΠΑ. Σύνολο: 87€ με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς μέχρι την Παρασκευή 17/5/19.

Early BIRD!
Για κατάθεση προκαταβολής μέχρι τις 10 Μαίου θα ισχύει μειωμένη τιμή 110€ + ΦΠΑ. Προκαταβολή: 70€ + 17€ ΦΠΑ Σύνολο 87€ με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς

Αριθμός λογαριασμού - Τράπεζα Πειραιώς
IBAN: GR31 0171 0030 0060 0301 0117 551
Εφόσον η κατάθεση γίνει μέσω άλλης τράπεζας, η προμήθεια των 4€ για κατάθεση ή μεταφορά επιβαρύνει τον καταθέτη. Σε περίπτωση ακύρωσης για οποιαδήποτε αιτία, τα χρήματα δεν επιστρέφονται.

Την Παρασκευή 24/5 θα γίνει παράσταση αυτοσχεδιασμού με την Christina Svane & τη Χριστίνα Κλεισιούνη στις 9μμ στο Present Body studio.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φίλους που θα παρευρεθούν.
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Present Body Studio
Ερεσσού 16, Εξάρχεια, Αθήνα

Τηλ. 210 3605964 & 6932 190273


Για την Christina Svane, η κίνηση ως μια πορεία πνευματικής εξερεύνησης, ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, παρουσιάζοντας αυτοσχεδιαστικούς χορούς στο Σαν Φρανσίσκο. Χρόνια αργότερα σπούδασε με τους Steve Paxton και Lisa Nelson, πριν μετακομίσει στην Νέα Υόρκη, όπου ήταν μία εκ των συνιδρυτών του χώρου Movement Research που έπαιξε καθοριστικό ρόλο από τη δεκαετία του 80' και έπειτα στην ανάπτυξη του CI, Somatics, Αυτοσχεδιασμό, New Dance.
Παρουσίασε τη δουλειά της στο, Danspace/St. Mark's και Judson Theater. Ως μέλος της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Freelance, με τους Paxton, Nelson, Daniel Lepkoff και Nancy Stark Smith, πραγματοποίησε το 1981 περιοδεία στην Ευρώπη, συμμετέχοντας σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, video dances καθώς και πολλά άλλα ατομικά και ομαδικά έργα.
Η Christina Svane έζησε στο Άμστερνταμ για πολλά χρόνια όπου δίδασκε στο σχολείο New Dance Development και δημιούργησε το IDEA - Διεθνή κοινότητα χορού στο Άμστερνταμ, όπου και εισήγαγε το: The Fountain – έναν κύκλο αυθόρμητων γραπτών αντιδράσεων του ακροατηρίου, κατόπιν σύντομων εμφανίσεων, το οποίο δημοσίευσε στο I.D.E.A.Log.
Μαθήτευσε δίπλα στον Dzogchen master Choegyal Namkhai Norbu Rinpoche για 20 χρόνια και ενσωμάτωσε κάποιες από τις θεμελιώδεις πρακτικές του, στην κινητική διαλογιστική κίνησή της, όπως το ''The Crystal'' και το ''Dance of Description''.
Η Christina Svane είναι επίσης συγγραφέας και τραγουδίστρια και σήμερα ζει στην Ισπανία.

Η Χριστίνα Κλεισιούνη χορεύει και διδάσκει την τεχνική Contact Improvisation, σύγχρονο χορό-αυτοσχεδιασμό με βάση τις τεχνικές ενσυνείδησης & ενσώματης κίνησης (somatics) 30 χρόνια τώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκπαιδεύει χορευτές και ερασιτέχνες συστηματικά στην Ελλάδα από το 1990-1 εισάγοντας έτσι αυτές τις προσεγγίσεις στον χώρο του χορού στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Ν.Υόρκη(1986-90) στις πηγές των τεχνικών CI /somatics κοντά στους πρωτοπόρους-δημιουργούς των τεχνικών. Η ίδια έχει αναγνωριστεί απο τη διεθνή κοινότητα του CI διδάσκοντας και χορεύοντας στα πιό σημαντικά φεστιβάλ στο εξωτερικό όπως στο Freiburg, Ισραήλ, Λονδίνο, Βερολίνο, Όσλο, Ρώμη, Παρίσι, Νάντη, Βουδαπέστη, Αγία Πετρούπολη και πολλά άλλα μέρη. Συνεργάστηκε με τους σημαντκότερους δασκάλους του CI/αυτοσχεδιασμού, συν-διδάσκοντας και χορεύοντας μαζί τους, όπως (Nita Little, Ray Chung, Ka Rustler, Mary Prestidge, Melissa Matson, Nien-Marie Chatz, Andrew Harwood, Suprapto Suryodarmo) κ.α. Το 2009 άνοιξε το Present Body, Χώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης, με στόχο την εκπαίδευση πάνω στην κίνηση, τη σύνδεση της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης με τη θεραπεία για περισσότερη συνειδητότητα και απελευθέρωση του ατόμου.
Παράλληλα με την ιδιότητά της ως δασκάλα χορού, χορεύτρια και χορογράφο, εργάζεται ως σωματική ψυχοθεραπεύτρια-και ψυχοθεραπεύτρια μέσω της κίνησης καθώς και θεραπεύτρια σιάτσου (από το 1994) που ενσωματώνει στα μαθήματα συνειδητής κίνησης και στη διδασκαλία του CI.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 986
Εγγεγραμένα μέλη: 4564
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources