Dance Theater

Flat View
Δες ανά έτος
Προβολή μήνα
Δες ανά μήνα
Weekly View
Δες ανά εβδομάδα
Daily View
Δες σήμερα
Search
Αναζήτηση

Γιάννης Καρούνης | "Cube and the man" (Χοροθέατρο)

Hits : 417
Cube and the man -  Ο άνθρωπος κι ο κύβος

Μια αέναη προσπάθεια να συνδεθεί ο άνθρωπος ξανά με τη φύση και τη γη. Οι παράλληλες γραμμές στον ορίζοντα (του κύβου) σχηματίζουν ένα μέρος της φύσης, ενώ οι κάθετες γραμμές στον ορίζοντα δείχνουν το βάθος. Το περιβάλλον γύρω μας και το περιβάλλον μέσα μας. Εκ τούτου, η φύση είναι για τους ανθρώπους πιο βαθιά απ' ότι επιφανειακή. Γι' αυτόν το λόγο υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσπάθειας του ανθρώπου να προσαρμόσει τη φύση στα μέτρα του, χωρίς όμως να φτάνει στον εκμαυλισμό της, όπως σήμερα. Το έργο συμβολίζει την συνύπαρξη του σώματος με το δομικό υλικό, που επινοεί ο άνθρωπος και την τάση του να χτίζει και να κατασκευάζει.

Ο Πειραματισμός - Η κινησιολογία ως εργαλείο
Ο Γιάννης Καρούνης ως χορογράφος-performer-δάσκαλος χορού δεν σταματά να πειραματίζεται 20 χρόνια με την αέναη κινητικότητα των ανθρωπίνων σωμάτων σε σχέση με το χώρο και τον χρόνο. Έχει ως σύμμαχο την βαρύτητα και τα στοιχεία της ύλης που τον περιβάλλουν. Αυτή τη φορά επιδιώκει μαζί με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Μαρία Καραθάνου (Εικαστικός) και Στέφανο Φίλο (Μουσικό) να γεφυρώσει την πράξη την κατασκευή και την λειτουργία, με την απραξία της εγκατάλειψης και της ερήμωσης του χώρου, του χρόνου και της κίνησης. Να επαναπροσδιορίσει αυτές τις δύο καταστάσεις με την γέφυρα της συνείδησης, της ύπαρξης, σαν τον ακρογωνιαίο λίθο για το αύριο.
Ο performer - χορογράφος - δημιουργός καλείται να ανακαλύψει και να προσδιορίσει ξανά όλες τις πτυχές του κύβου και ότι αυτό συνεπάγεται ως σύμβολο και σχήμα στους αιώνες. Ακόμα θα προσπαθήσει να εξαντλήσει μέσω της κίνησης τον πεπερασμένο αριθμό των πλευρών του σχήματος αλλά και των οκτώ γωνιών του καθώς και τον συνδυασμό των δύο. Το αποκορύφωμα της εργασίας στην πρόβα για το έργο, έρχεται με τον συνδυασμό περισσοτέρων ιδίων σχημάτων (τετράγωνα) σε διαφορετικά μεγέθη δημιουργώντας καινούργιους χώρους σε διαφορετικούς χρόνους και επίπεδα δίνοντας την δυνατότητα στον θεατή να κατανοήσει τις διαστάσεις σαν ένα σκαλοπάτι για την εξέλιξη του ανθρώπου και την ανέλκυσή του στο Αύριο. Το ύφος της κινησιολογίας που επιλέγει ο Γιάννης Καρούνης είναι αναγνωρίσιμο από τον κάθε ένα, σαν μία συνομιλία του καθημερινού ανθρώπου με το σώμα του, όσων αφορά την μετακίνηση του και τη σχέση που δημιουργεί με άλλα σώματα ή αντικείμενα. Αναγνωρίζει κανείς εύκολα στα έργα του τον ανθρωποκεντρικό συνδυασμό του ατόμου με ένα άλλο άτομο και πώς από κοινού τα δύο αυτά σώματα οργανώνουν την έλευσή τους στην ομάδα ή στο κοινωνικό σύνολο.

Στα πλαίσια της παράστασης θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό workshop με θέμα την Performance και το σκηνικό αντικείμενο με εισηγητή τον Γιάννη Καρούνη και την Μαρία Καραθάνου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πρόβες της ομάδας και να συμμετέχουν στην διαδικασία στησίματος μίας Performance. Το πρακτικό μέρος του workshop θα γίνει στο θέατρο Ροές και συγκεκριμένα 12, 13, 15, 17, 19, 20, 22, 24, 25 Μαρτίου στις 9.00 - 13.00 (πρόβες του έργου) και Παραστάσεις 25, 26, 27 Μαρτίου στις 21.30.
Το θεωρητικό κομμάτι θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου 2019 στις 14.30 - Μοναστηρίου 136, Ακαδημία Πλάτωνος.
Οι συμμετέχοντες μετά την εμπειρία τους θα προτείνουν δικές του ιδέες και έργα και θα συζητηθούν τρόποι και μέθοδοι υλοποίησης.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν δωρεάν είσοδο στην παράσταση και βεβαίωση παρακολούθησης workshop.
Γιάννης Καρούνης |

Ιδέα - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης
Σύνθεση Μουσικής & Μουσική εκτέλεση: Στέφανος Φίλος
Εικαστικός Χώρος - Σκηνικά: Μαρία Καραθάνου
Performer - Χορογραφία: Γιάννης Καρούνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Δραματουργία: Ραφίκα Σάουις
Graphic design: Komodo design studio
Συνπαραγωγή: Τέχνης Πολιτεία & SaLtaTor Physical Dance Group
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού


25, 26, 27 Μαρτίου 2019 | 21:30

Διάρκεια: 50΄λεπτά

Εισιτήρια:
12 Ευρώ γενική είσοδος
10 Ευρώ Ομαδικά άνω των 10 ατόμων, άνω των 65 ετών και φοιτητές
8 Ευρώ Άνεργοι και σπουδαστές σε σχολές χορού
1+1 εισιτήριο με την κάρτα Dancetheater Plus

θέατρο Ροές
Ιάκχου 16, Αθήνα


Δηλώσεις συμμετοχής: 6932887910 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως 11 Μαρτίου 2019.

Πληροφορίες
Τέχνης Πολιτεία
Αναστασία Παπαγεωργίου
6932740751
Η ομάδα SaLtaTor Physical Dance Group
Δημιουργήθηκε 2008 βασισμένη στην ανάγκη της συνύπαρξης ανθρώπων που έχουν ως κοινό κώδικα επικοινωνίας την κίνηση. Δεν απευθύνεται μόνο στον «χορευτή», αλλά πρωτίστως στον άνθρωπο που χορεύει. Αντιλαμβάνεται τον χορό ως τρόπο προβολής και έκθεσης συναισθημάτων μέσω των οποίων το σώμα οδηγείται σε ένα ταξίδι που κυρίως σκοπεύει στην ίδια τη διαδρομή. Οι μουσικές που χρησιμοποιούνται είναι πρωτότυπες συνθέσεις νέων καλλιτεχνών και δημιουργούνται ταυτόχρονα με τη χορογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις και όταν αυτό είναι τεχνικά εφικτό η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά επί σκηνής. Η ομάδα με την καθοδήγηση του Γιάννη Καρούνη έχει παρουσιάσει τα έργα της σε Θέατρα και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια έργα και δραστηριότητες της ομάδας παρουσιάστηκαν: Εθνικό θέατρο Νορβηγίας, Biennale Αθήνα, Marina Abramović Institute (MAI) και το NEON, Echo Echo dance festival (Ιρλανδία) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ARC FOR DANCE, Off Europa Festival (Leipzig/Dresden, Germany) Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, La Caldera Πολιτιστικό κέντρο (Βαρκελώνη - Ισπανία) Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Μπενάκη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Athens Video Dance Project, Dance Days (Chania) One smoll step(Korfu).

Back

Share this post

Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources