Παρουσίαση του βιβλίου «Το Χορόχρωμα – εργαλείο στην εκπαίδευση» της Μαρίας Χαρ. Καραπαναγιώτη

parousiasi vivliou marias karapanagioti

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στις 6.00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Κιέριον (Καρδίτσα) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χορόχρωμα – εργαλείο στην εκπαίδευση» της Μαρίας Χαρ. Καραπαναγιώτη. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2022 από τις Eκδόσεις «ἡδυέπεια» στα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας και αποτελεί πόνημα ετών της συγγραφέως.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ. Ευστράτιος Παπάνης, συγγραφέας – σύμβουλος, ο Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα – συγγραφέας, και η Γεωργία Γιώτα, φιλόλογος – ποιήτρια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθήτριες της Σχολής Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη θα χορέψουν το παραμύθι «Χαμένο Φλουρί» του Ιωάννη Τρούκη, έργα του οποίου θα εκτείθενται στο χώρο της εκδήλωσης

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μέσα από την κίνηση και τον ρυθμό, βασικό στοιχείο κάθε Τέχνης, βιώνουμε τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα. Αναπτύσσουμε μουσικότητα, που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στη δημιουργία. Ο παλμός της μουσικής διαπερνά ολόκληρο το σώμα μας, που γεννά ενέργεια και το ωθεί να κινηθεί δυναμικά σε αλληλεπίδραση με τα άτομα της ομάδας.
Μαθαίνουμε βιωματικά τον χώρο δράσης μας και κατανοούμε τι είναι σημείο, γραμμή, διαγώνιος, κάθετη και κύκλος, δηλ. τη φόρμα. Βιώνουμε τη χαρά της ευχαρίστησης και της καταξίωσης μέσα από την ανακάλυψη των ωφελειών που προέρχονται από τον χορό και τη ζωγραφική εφαρμόζοντας τις δυο Τέχνες με διάθεση παιχνιδιού. Τα παιδιά, μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι του ρυθμού και των χρωμάτων, διασκεδάζουν, μαθαίνουν και δημιουργούν.
Διαδίδοντας, λοιπόν, την Τέχνη του χορού ευελπιστούμε την προσφορά μας μέσω του «ΧΟΡΟΧΡΩΜΑΤΟΣ» στην παιδεία των Τεχνών… και φυσικά τη συμβολή του ως εργαλείο για τη βιωματική γνώση στην εκπαίδευση των επιστημών.

maria karapanagiotiΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Χορογράφος - Xοροθεραπεύτρια, Tutor της μεθόδου «Χορόχρωμα» και DanceDisability.
Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Δρυάδες εν Πλω» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας (IDFD)
Η Μαρία Kαραπαναγιώτη γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Παντρεύτηκε τον εικαστικό Ιωάννη Χρ. Τρούκη. Έχουν δύο υπέροχους γιους, τον Χρυσόστομο και τον Ανδρόνικο-Γεώργιο. Ζει μεταξύ Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.
Έχει σπουδάσει γεωλογία, χορό, μουσικοκινητική αγωγή, χοροθεραπεία. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά, Braille. Εκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή, επιστήμες αγωγής, ιστορία της Τέχνης, ανατομία, παιδαγωγικά, ζωγραφική, ψυχολογία πιάνο, κιθάρα, υπολογιστές και στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Είναι ιδιοκτήτρια σχολής χορού, εδώ και 36 χρόνια. Από το 1985 δημιουργεί με χορογραφίες δεκάδες μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Δραστηριοποιήθηκε κάνοντας έρευνα σε δομές αναπηρίας, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης.
Βραβεύτηκε για την κοινωνική της προσφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και οργάνωσε το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας (IDFD) στην Ελλάδα.
Δημιούργησε την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας «Dance Disability». Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση τη μέθοδο διδασκαλίας θετικών επιστημών μέσω της Τέχνης «Χορόχρωμα».
Πιστεύει ότι η διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι λειτούργημα. Όσα διά βίου μαθαίνει από υπέροχους ανθρώπους-δασκάλους -μέσα από τα προσωπικά της φίλτρα- τα προσφέρει στους δικούς της μαθητές.
Θέλει να προωθήσει τις μεθόδους, όσο κι όπου μπορεί, με τον δικό της τρόπο σε σχολεία, πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ευελπιστεί να αφήσει ίχνη να πατήσουν οι νεότεροι, ώστε να αποκτήσει χρώμα η ύπαρξη και η ζωή να γίνεται χορός, γεμάτος από τη μελωδία της αγάπης για όλους.
Θα είναι μεγάλη τιμή και χαρά η παρουσία σας στην εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά για τους φίλους μας εκτός Καρδίτσας στα ακόλουθα links: www.facebook.com/dryades.en.plo/ και www.facebook.com/KarditsaLiveStreaming/.

Μαρία Καραπαναγιώτη
Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Ομάδας Δρυάδες εν Πλω
εκπαιδευτικός χορογράφος χοροθεραπεύτρια

 

Read 275 times Last modified on Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 21:50

Follow Us