«Τυράκι» από την κυβέρνηση στους καλλιτέχνες πριν τις κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια λυκείου και προσπαθεί να κατευνάσει την οργή τους κερδίζοντας χρόνο.

Μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ότι «το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο».

Όμως ρίχνει ένα «τυράκι» στο τραπέζι καθώς ενημερώνει πως «συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου».

Στον αντίποδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, καλούν σε κινητοποιήσεις και ζητούν εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί της Τρίτης έως τις 14.30 της ίδιας ημέρας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, στις 11.30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορία μέχρι το υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 12:00 στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Τόσο οι άμεσα πληττόμενοι όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την άμεση ανάκληση του Π.Δ. που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου.

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

⤍ Πηγή

Read 168 times Last modified on Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 21:56

Follow Us