Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 11:39

Event / Horizons: Χορός, Θέατρο, Πολυμέσα, Ηλεκτρονικές Τέχνες, Τεχνητή Νοημοσύνη

event horizons

Event/Horizons

O.Art.Ath Gallery
Σποράδων 36, Κυψέλη, Αθήνα
3-16 Ιανουαρίου 2022
18:00-21:00 καθημερινά

ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Event/Horizons είναι μια μοναδική και πρώτη στο είδος της καθηλωτική εγκατάσταση που φέρνει στην Αθήνα τα τελευταία έργα- παραστάσεις που δημιουργήθηκαν από πάνω από 69 καλλιτέχνες σε είκοσι τέσσερις πόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια δεκατριών μηνών από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021.
Μια πρωτοβουλία από τη χορογράφο Ana Sánchez-Colberg και τους καλλιτέχνες της αθηναϊκής εταιρείας Theater enCorps Collectif σε είκοσι τέσσερις παγκόσμιες τοποθεσίες, αφοσιωμένοι σε ένα δημιουργικό, διαρκές και συνεργατικό έργο δεκατριών μηνών εμπνευσμένο από τον αστερισμό Οφιούχου - τον 13ο αστερισμό, το ζώδιο του φιδιού, ο θεραπευτής.

Μέσω μιας αυτοκατευθυνόμενης και αυτόνομης δυναμικής ομάδας, οι καλλιτέχνες διερεύνησαν διαφορετικούς τρόπους συμμετοχικής και κοινωνικής δημιουργίας παραστάσεων σε μια περίοδο όπου τα συνήθη μέσα κοινής χρήσης δημιουργικής παραγωγής (διαμονή - έρευνα στο εξωτερικό, περιοδείες, κ.λπ.) δεν ήταν δυνατά. Ενάντια σε μια κουλτούρα ακύρωσης και αναβολής, αυτοί οι γενναίοι καλλιτέχνες επινόησαν από κοινού μια πλατφόρμα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν (βιωσιμότητα, κοινωνικός αντίκτυπος, συνάφεια της τέχνης, συμπεριληπτικότητα και ποικιλομορφία), που ήδη υπήρχαν πριν από την πανδημία, αλλά που είχαν αποκτήσει και συνεχίζουν να έχουν την μορφή επείγοντος εξαιτίας αυτού.

Ο τίτλος του έργου έγινε Event/Horizons με αναφορά στα αστροφυσικά φαινόμενα που ήταν θέμα του Βραβείου Νόμπελ 2020, που περιγράφονται ως εξωτικά αντικείμενα που επαναπροσδιορίζουν την κατανόησή μας για το χρόνο και το χώρο. Αυτή η ιδέα φαινόταν να είναι μια κατάλληλη μεταφορά για την επίδραση της παγκόσμιας πανδημίας της αίσθησης του να είμαστε στον κόσμο.

Η καθηλωτική έκθεση είναι το τελικό στάδιο, μοιραζόμενη με το κοινό τα έργα που κατέληξαν σε ξεχωριστά έργα.
Σε μια εποχή που τα σύνορα δεν έχουν ακόμη ανοίξει πλήρως και φαίνεται να εισερχόμαστε σε μια άλλη δύσκολη περίοδο, η έκθεση επέτρεψε μια βιώσιμη ανταλλαγή έργων και δημιουργικότητας μέσω μιας καινοτόμου χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης τεχνολογία.

Η Πορτορικανή χορογράφος Ana Sánchez-Colberg με έδρα την Αθήνα και ο Εσθονός καλλιτέχνης παραστατικών τεχνών και σχεδιασμού Joonas Tagel μεταμόρφωσαν τον καθημερινό κώδικα QR σε κωδικό Q(a)R(t). Κάθε κώδικας Q(a)R(t) είναι μια μοναδική εικόνα από κάθε έργο, σχεδιασμένη να λειτουργεί ως τοπικό παράθυρο σε παγκόσμια τοπία. Ο Sound artist Λάμπρος Πηγούνης δημιούργησε μια ηχητική εγκατάσταση που καλωσορίζει τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης. Η εργασία χρησιμοποιεί πληροφορίες κωδικοποίησης εντός του κώδικα Q(a)R(t) για τη δημιουργία του ηχητικού τοπίου. Η ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση που αγκαλιάζει το έργο τέχνης προσκαλεί το κοινό να βρεθεί στον χώρο και να απολαύσει τόσο το έργο Q(a)R(t) ως έργο τέχνης από μόνο του, όσο και μέσω της Q(a)R(t) εμπειρίας, το έργο των καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο.

Σε μια καινοτόμο ανατροπή της ηλεκτρονικής διανομής, τα έργα υπάρχουν μόνο στην έκθεση Q(a)R(t), προσκαλώντας το κοινό να συγκεντρωθεί σε έναν κοινωνικό και κοινόχρηστο χώρο και να βιώσει μια διαφορετική πρόταση για βιώσιμη και υβριδική παρακολούθηση παραστάσεων. Η επαφή ανάμεσα στο έργο τους καλλιτέχνες και το κοινό παραμένει μοναδική, την ίδια στιγμή που παραμένει ένας προς έναν αλλά και με άλλους.

Η έκθεση παρουσιάζει το χορευτικό έργο «You Walk» της Ελληνίδας χορογράφου Ντέμη Παπαθανασίου, που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο lockdown και παρουσιάστηκε σε ζωντανή μετάδοση τον Ιούνιο του 2021. Το έργο υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της τρέχουσας πανδημικής κατάστασης στα άτομα με αναπηρίες, εκθέτοντας τα κρυμμένα μπλοκ που συνεχίζουν να εμποδίζουν τον δρόμο προς την ένταξη και τη διαφορετικότητα. Το έργο ασχολείται με τη δέσμευση της χορογράφου να αμφισβητήσει τη σύγχρονη χορογραφία σε σχέση με τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Το «You Walk…» στρέφεται στην κατοίκηση του χώρου από τρεις χορευτές με ποικίλες ικανότητες. Το έργο ρωτά: πώς κατασκευάζουμε ενεργά έναν χώρο για να γίνουν παρόντα και ορατά διαφορετικά σώματα;

Η Ana Sánchez-Colberg με έδρα την Αθήνα παρουσιάζει το 13 Variables to Dance in the Sun [με την Chryse], μια σειρά 13 σύντομων βίντεο εμπνευσμένων από 13 αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Αθήνας. Το πρώτο βίντεο αυτής της σειράς 13.1 The Pnyx έχει λάβει διεθνή αναγνώριση, ήταν μια επίσημη επιλογή του Athens Digital Arts Festival τον Οκτώβριο του 2021 και επίσης μια επίσημη επιλογή του Miami Screen Dance που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2022.
Η έκθεση θα περιοδεύσει σε όλες τις διεθνείς τοποθεσίες το 2022, με ημερομηνίες τον Απρίλιο στο Μαϊάμι και στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αργότερα τον Οκτώβριο στη Στοκχόλμη, σε συνεργασία με το University of the Arts.
Η έκθεση άνοιξε σημαντικά νέα κανάλια για τη διεθνή παρουσίαση της δουλειάς των Ελλήνων καλλιτεχνών.


Διαδικασία

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν. Παρέχεται δωρεάν internet από τον χώρο.
Το κοινό καλείται να φέρει το τηλέφωνο/tablet και τα ακουστικά του για να έχει πρόσβαση στα έργα σαρώνοντας κάθε εικόνα κωδικού Q(a)R(t).
Παρέχονται καθίσματα για την εξυπηρέτησή σας.
Υπάρχουν μοναδικά 26 έργα χορού και παράστασης, διάρκειας 13-37 λεπτών το καθένα, μην διστάσετε να παρακολουθήσετε όσα θέλετε. Ευπρόσδεκτη η επαναλαμβανόμενη παρουσία σας στην έκθεση!

Πρόσβαση: Η είσοδος του χώρου έχει ένα σκαλοπάτι. Η (προσωρινή) πρόσβαση με ράμπα είναι δυνατή κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email για να κανονίσουμε (δείτε email παρακάτω).

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρακαλούμε σημειώστε: για την ασφάλεια και την ευημερία όλων, θα τηρούνται αυστηρά οι κανονισμοί Covid19 που ισχύουν την ώρα της έκθεσης.
Το πλήρες αρχείο των δεκατριών μηνών των συνεργασιών μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα: www.eventhorizons2021.com

Η εγκατάσταση έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ana Sanchez-Colberg (Ελλάδα) – γενική συμπαραγωγός και επιμελήτρια του περιεχομένου του πρότζεκτ

Ιδρυτής του Theatre enCorps στο Ηνωμένο Βασίλειο τα έτη 1989-2019, έχει ένα υψηλό προφίλ διεθνών έργων τα οποία έχουν βραβευθεί. Κατα τη διάρκεια αυτών των χρόνων ανέλαβε την παραγωγή πολλών διεθνών πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας, για παράδειγμα το Futur/Perfekt 1998-2002 το οποίο συνέδεσε 11 πόλεις και 30 καλλιτέχνες με την υποστήριξη του British Council, και του Arts Council England. Ήταν επίσης η επιμελήτρια του Fronteras Festival 2000-2004, το πρώτο φεστιβάλ σύγχρονων τεχνών από την Λατινική Αμερική στο Λονδίνο με την συνεργασία των National Theatre, Old Vic, The Place Theatre, ICA, Barbican μεταξύ άλλων. Το 2019 επανιδρύει την εταιρεία ως Theatre enCorps Collectif στην Ελλάδα επανευθιγραμμίζοντας την αποστολή
της προς την διαφορετικότητα και την συμπεριληπτικότητα. Μπορείτε να δείτε το πλήρες
βιογραφικό στην ιστοσελίδα: http://www.theatreencorpscollectif.com/the-team1

Λάμπρος Πηγούνης (Ελλάδα) - σχεδιασμός ήχου

Συνθέτης και Sound artist με έδρα την Αθήνα. Μελέτησε βιολί στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, και ηλεκτροακουστική σύνθεση στο University of Hertfordshire (Ηνωμένο Βασίλειο). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Hertfordshire, ως δεύτερο βιολί, και παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια με καθηγητή τον Jonathan Harvey. Το 2003 αποφοίτησε με MA of Electroacoustic Composition από το City University of London. Η καλλιτεχνική του πρακτική και έρευνα εστιάζει στην ηλεκτροακουστική σύνθεση, ηχητική περφόρμανς, εγκαταστάσεις και συνεργασίες με χορογράφους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν την σύνθεση για το συμμετοχικό διεθνές πρότζεκτ Seven to the Seventh του Theatre enCorps Collectif. Το 2016, δημιούργησε την μακράς διαρκείας ακουστική περφόρμανς “Micropolitics of Noise,” που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα και δημιούργησε έργα για το Marina Abramovic Institute (MAI) και το NEON, όπως και για το Hebbel Am Ufer (HAU) Theater στο Βερολίνο, και το Rimini Protokoll. Αυτή την περίοδο ερευνά την ηθική και την πολιτική του ήχου στην ακουστική οικολογία μέσα από την ανθρώπινη παρέμβαση σε ζωντανές ηλεκτροακουστικές μουσικές περφόρμανς βασισμένες σε διαδραστικά συστήματα.

Η Ντέμη Παπαθανασίου χορογράφος - χορεύτρια

είναι συν-καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre enCorps Collectif. Είναι επίσης μέλος του I-Dance του Ιδρύματος Ωνάση από το 2013. Ως μέλος του I-dance έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού «Unlimited Access» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2015. Ολοκλήρωσε a minor concentration in Contemporary Dance Practices το 2018. Έχει παρουσιάσει την πρώτη της μεγάλη χορογραφική δουλειά Dançor ως μέρος του Ourfestival4 τον Αύγουστο του 2018. Η πρώτη της δουλειά για το Theater enCorps Collectif ως συν-καλλιτεχνική διευθύντρια το Journey παρουσιάστηκε στο Kyma Festival 2019 και Ourfestival5 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αθήνα. Επί πλέον; επιμελήθηκε την εκδήλωση λήξης του διεθνούς συνεργατικού έργου Seven to the Seventh for Theatre enCorps Collectif τον Ιούνιο του 2019 Nostos Festival. Στην τελετή λήξης, η Ντέμη συγκέντρωσε πολλαπλές ομάδες χορού για να συνεργαστούν. Η δεύτερη δουλειά της [New] Horizons, που εξερευνά την επίδραση της απομόνωσης του COVID-19 σε άτομα με διαφορετικές ανάγκες, έκανε πρεμιέρα στο Our Festival 6 τον Αύγουστο και από εδώ έγινε μέρος του Mylos Festival στη Λάρισα τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Ντέμη χορογράφησε μια νέα δουλειά με τίτλο «You Walk» για το Theatre enCorps Collectif που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της χρηματοδότησης «Φεστιβάλ και Πολυθεματικές Εκδηλώσεις».

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Ana Sánchez-Colberg
Ντέμη Παπαθανασίου

ΜΠΑΝΓΚΟΚ, ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Naporn Praew Wattanasakaem and Bangkok City Ballet Dancers

ΜΠΟΓΚΟΤΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑ/ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Natalia Orozco
Rene Arriaga
Juliana Borrero
Paola Escobar

BYBLOS, ΛΙΒΑΝΟΣ
Nadra Assaf
Jimmy Bechara
Μέλη του Al-Sarab Dance Company

ΤΣΕΝΝΑΙ, ΙΝΔΙΑ
Preethi Athreya

FREMONT, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ Η.Π.Α
Angela Arteritano

GOMA, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ
Mboko Lopiki και Heartiste Dance Company

HABANA ΚΟΥΒΑ/ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜ.
Marianela Boán

ΛΑ ΠΛΑΤΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Gabriel Lugo Parodi
Anyelen Demichelis
Hernan Bengoa
Alejandro Lonac
Diana Rogovsky
Indira Bogado,
Gabriel Drah,
Gonzalo Monzón
Victoria Parada

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΓΛΙΑ
Ivana Ostrowski

MANTI, UTAH, Η.Π.Α
Dmitri Peskov

ΜΙΑΙΜΙ, ΦΛΟΡΙΔΑ, Η.Π.Α
Pioneer Winter
Damaris Ferrer

ΜΙΛΑΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ
Simona Medolago

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Η.Π.Α.
Preeti Vasudevan

ORANGE COUNTY, CA Η.Π.Α.
Amanda White

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Harpa Kjartans

ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, Η.Π.Α.
Joe Landini and SafeHouse Arts

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ, ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Lolita Villanua, Andanza Dance Company

ΣΕΟΥΛ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
AhYoon Jung

ΤΑΛΙΝ, ΕΣΘΟΝΙΑ
Joonas Tagel

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Tanja Tuurala

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ, ΚΑΝΑΔΑΣ
Paula Bridget Johnson

Read 332 times Last modified on Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 12:07

Follow Us