Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 18:25

Ανακοίνωση του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. σχετικά με την επανεκκίνηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

sisxe logo new

Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας 

Αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού & τις Περιφέρειες

Tαχυδρ. διεύθυνση:  Aλ. Παπαναστασίου 6, 141 23 Λυκόβρυση  - Τηλ.: 210 28 32 883,

Έδρα: Έβρου 58, 122 43 Αιγάλεω Αθήνα  -  Τηλ. / Fax: 210 59 12 616

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.sisxe.com   

Αθήνα, 28/08/2021

 

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η Martha Graham μας δίδαξε ότι ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής. 

Για όποιους από εμάς εμπλέκονται σε αυτόν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι πέρα από σαφές ότι ταυτίζεται με την ίδια την ζωτικότητά μας, ένα modus vivendi που συνθέτει με τον πιο οργανικό τρόπο διάνοια, συναίσθημα, ηθική αγωγή αλλά και κοινωνική προσφορά, ψυχική επικοινωνία. Γιατί η τέχνη και ο πολιτισμός, όταν εξαντλούνται στην αυτοαναφορικότητα χάνουν την αποστολή τους. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα μέσο ευτελούς προσωπικής προβολής ούτε για μια μειοψηφική δραστηριότητα πολυτελείας. Πρόκειται για ανάγκη έκφρασης, ανάγκη ύπαρξης. Επιλογή για εμάς αλλά και επιλογή για όλα αυτά τα παιδιά που έρχονται σε εμάς για διδασκαλία.

Το τεχνοκρατικό πνεύμα της εποχής απαξιώνει και συνθλίβει με τον πιο βάναυσο τρόπο κάθε προσπάθεια πνευματικής ανάτασης και υπέρβασης της πεζής καθημερινότητας και των μετρήσιμων δεδομένων της. Ευνοεί την γιγάντωση του γνωσιακού υδροκεφαλισμού στην εκπαίδευση και υποβαθμίζει την ολιστική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Η επέλαση της πανδημίας, ακριβώς ενάμιση χρόνο πλέον, εκτίναξε όλες τις συσσωρευμένες παθογένειες. Ακριβώς για αυτό, η ουσιαστική επαφή με την Τέχνη είναι ζωτικής σημασίας.

Δυστυχώς, το αυτονόητο πρέπει να γίνεται αντικείμενο υπενθύμισης.

Πολύ περισσότερο σε καιρούς που οι ψυχικές αντοχές των ανθρώπων δοκιμάζονται από την ανασφάλεια, τον φόβο, τη μοναξιά και την αποστέωση. Σε καιρούς που τα νεαρά μέλη της κοινωνίας εξαναγκάζονται σε ανάσχεση της ζωής, των ονείρων και της ουσιαστικής εκπαίδευσής τους. Ανοιχτές πλέον εκπαιδευτικές καλλιτεχνικές δομές, απεγκλωβισμένα παιδιά και έφηβοι από το καθεστώς ψυχικής τρομοκρατίας. Οφείλουμε ν' απαντήσουμε στα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους. Οφείλουμε να τους ανοίξουμε εκ νέου το δρόμο. Με την Πολιτεία πρώτη να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην Εκπαίδευση που η ίδια έχει θεσπίσει. Να το υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων.

Τους τελευταίους 17 μήνες οι μαθητές και οι σπουδαστές του χορού (εραστές της Τερψιχόρης, υποψήφιοι και επαγγελματίες) τέθηκαν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διπλής καραντίνας: όχι μόνο φυσικής - σωματικής· η φύση της ορχηστικής τέχνης είναι τέτοια, που, αν διακοπεί απότομα, ακυρώνει τους μόχθους και τις θυσίες χρόνων. 

Η προετοιμασία των υποψηφίων σπουδαστών οριακή, ενώ οι επαγγελματίες χορευτές κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν ξανά στο κοινό θέαμα πραγματικών καλλιτεχνικών αξιώσεων. 

Ανάλογη η μοίρα των σπουδαστών χορού. Πρώτο, δεύτερο και τρίτο έτος, ουσιαστικά στην ''εντατική'' με μικρές δόσεις θεωρητικού διαδικτυακού οξυγόνου – ανεπαρκείς πλήρως για την ουσία της Εκπαίδευσης. Του – σε κάθε άγραφο και γραπτό νόμο – κατοχυρωμένου δικαιώματος στην Εκπαίδευση. Δικαίωμα αναφαίρετο του κάθε ελεύθερου πολίτη, κύρια υποχρέωση της κάθε δημοκρατικά ευνομούμενης Πολιτείας.

Η χορευτικότητα δεν μπορεί να συντηρηθεί ούτε να εξελιχθεί στο οικιακό περιβάλλον, όπως η μουσική με τη βοήθεια ενός πιάνου ή ενός ταμπουρά. Δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την παράδοση διαδικτυακών μαθημάτων, στα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες μένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του τραυματισμού, σε ακατάλληλες συνθήκες εξάσκησης. Επιπλέον, η διακοπή των ορχηστικών δραστηριοτήτων συμπαρέσυρε εκτός από μαθητές, δασκάλους και ιδιοκτήτες σχολών μια ολόκληρη πλειάδα άλλων εργαζομένων που σχετίζονται με τον χώρο (ενδυματολόγους, τεχνικό προσωπικό, μουσικούς, φυσιοθεραπευτές κλπ.).

Τέλος, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Πολιτείας για την επαναλειτουργία των σχολείων ήταν η ανάγκη επανένταξης των παιδιών στο κοινωνικό περιβάλλον των συνομηλίκων τους. Το ίδιο δεν ισχύει και για τις σχολές χορού, πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για εκπαίδευση που αποτελεί συνειδητή επιλογή και επιθυμία των παιδιών;

Η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση αποτελεί επιλογή και κατεύθυνση των διδασκομένων. Θα βρει τον τρόπο και θα εξελιχθεί, μέσα από τους σημερινούς και αυριανούς εκφραστές της. Θα επιβιώσει.

Θεωρούμε εαυτούς υπεύθυνους να οδηγήσουμε τους σημερινούς μαθητές – σπουδαστές στο αύριο της Τέχνης με ασφάλεια. Σ ένα αύριο που θα μετουσιώσει τα δικά τους όνειρα, τη δική τους δουλειά, τη δική μας δουλειά, σε πράξη Πολιτισμού για τη Χώρα που τον γέννησε στην κάθε του μορφή. Όπως πάντα. Όπως μάθαμε στη πορεία των ετών να πράττουμε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπερασπιζόμαστε την Τέχνη μας, τα παιδιά μας, τους σπουδαστές μας, τον Πολιτισμό αυτής της Χώρας.

Δηλώνουμε έτοιμοι!

Δηλώνουμε Δάσκαλοι!

Ήρθε η ώρα της Επανεκκίνησης! Της ουσιαστικής Επανεκκίνησης!

Καλή νέα αρχή σε όλους!

 

Το Δ.Σ.

Ελισάβετ Γεωργούδη

Σπύρος Βάκκας

Φωτεινή Παυλοπούλου

Έλενα Γεροδήμου

Άννα Αθανασιάδου

Βίκυ Μπαλαρή

Λίλα Παπαορφανού

Read 436 times Last modified on Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 00:19

Follow Us