Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 21:16

Ανοιχτή επιστολή εκ μέρους ιδιοκτητών σχολών χορού προς τον Πρωθυπουργό

studio closedΒρισκόμαστε για δεύτερη φορά αντιμέτωποι με ένα επιλεκτικό “lock down”, όπου γεμάτα super-market και κατάμεστα ΜΜΜ κρίνονται ως απόλυτα ασφαλή, αλλά θέατρα, σκηνές και δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης αποτελούν “ωρολογιακή βόμβα”, παρ’ όλο που, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, όσο παρέμειναν ανοιχτά δεν παρουσίασαν κανένα κρούσμα. Η περίοδος χάριτος των σχολών χορού και πληθώρας άλλων δραστηριοτήτων του πολιτιστικού τομέα έληξε άδοξα τον Νοέμβριο του 2020 και έκτοτε καμία εξέλιξη δεν φαίνεται να πλησιάζει. Δεκάδες μικροί μαθητές, παρ’ όλο που επιστρέφουν στα θρανία με μηδαμινές προφυλάξεις (εκτός από τις μάσκες-αερόστατα και τα παγουρίνο-μπρελόκ, φυσικά) καθώς στοιβάζονται 20-20 σε κάθε τάξη, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους ασχολία γιατί θεωρείται επικίνδυνη (!) Όσο για τους μεγαλύτερους μαθητές, αυτοί στερούνται και την σχολική και την καλλιτεχνική τους εκπαίδευση, καθώς δεν επέστρεψαν καν ακόμη στα θρανία. Φοιτητές ανώτατων και ανώτερων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχολών χορού, παρακολουθούν θεωρία από τις οθόνες των υπολογιστών τους και η πράξη περιορίζεται στην ταράτσα και το υπνοδωμάτιο, όταν και εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέπουν. Έχουν χάσει ήδη μια ολόκληρη χρονιά και εκφράζουν φόβους ότι θα χάσουν και δεύτερη.

Όμως υπάρχουν σχολές χορού (αναγνωρισμένες και μη) που έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν τους μαθητές τους ασφαλείς. Τήρησαν όλες τις οδηγίες της κυβέρνησης με μάσκες σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, συχνό αερισμό, καταγραφή εισερχομένων για ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων. μείωση των ατόμων στην αίθουσα ανά διδακτική ώρα… Κι όμως, θεωρούνται ακόμα επικίνδυνες. Όσο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του χορού αυτή είναι σαφέστατα ελλιπής και ανεπαρκής για επιχειρήσεις που στην ουσία έχουν λειτουργήσει κανονικά περίπου 2,5 μήνες όλο το έτος!

Πληθώρα επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σχολών χορού μέσω επιστολής τους στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν από την πολιτεία να κάνει επιτέλους τα αυτονόητα: Να στηρίξει τον κλάδο του πολιτισμού όπως όλους τους κλάδους ισότιμα. Παρακάτω το κείμενο της επιστολής, το οποίο κοινοποίησε μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Facebook η κυρία Βασιλική Μαρούλη, ιδιοκτήτρια της Ερασιτεχνικής και Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Βασιλικής Μαρούλη:

“Αθήνα,18/1/2021

Κοινοποίηση:

1. Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

2. Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, υπ’ όψιν προϊσταμένου κ. Κωστάκη Μάριου.

3. Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης υπ’ όψιν προϊσταμένης κας Σγούρα Αγγελικής.

4. Τμήμα Εκπαίδευσης Θεάτρου και χορού Υπ’ όψιν προϊσταμένου Μαρτσάκη Βασίλειου.

5. Διεύθυνση Πολιτισμού-Αθλητισμού, Περιφέρεια Αττικής υπ’ όψιν κας Αλεξοπούλου.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Παιδεία προστατεύεται από το Σύνταγμα στο άρθρο 16 και με τη μορφή ατομικών δικαιωμάτων, που απορρέουν από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Σύμφωνα δε με το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση. Από την άλλη, εξαιτίας της πανδημίας, «δικαιολογούνται μέτρα περιορισμού συγκεκριμένων δικαιωμάτων, όπως της θέσης σε καραντίνα ή μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της κίνησης, αλλά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως της μη διάκρισης, της διαφάνειας, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Είναι εμφανές ότι οι μαθητές-σπουδαστές οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη «Καλλιτεχνική Εκπαίδευση» στον τομέα του Χορού, έχουν υποστεί μία βαναύσως άνιση μεταχείριση εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία φτάνει έως την πλήρη εξαφάνιση και ακύρωση των επαγγελματικών τους σχεδίων. Τόσο στη Βασική-Γενική Εκπαίδευση (Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια) όσο και στην Ανώτατη, δόθηκε η λύση των online μαθημάτων, ως λύση ανάγκης. Στον Χορό, μπορούν τα online μαθήματα να αναπληρώσουν ή να πλησιάσουν έστω τη διά ζώσης διδασκαλία;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι», ειδικά όταν μιλάμε για τεράστια διαστήματα δύο και πλέον μηνών συνεχόμενης καραντίνας. Περιορίζονται τα online μαθήματα σε απλά μαθήματα ενδυνάμωσης, μέσα σε ακατάλληλους αλλά και επικίνδυνους για την σωματική ακεραιότητα των μαθητών χώρους .

Κλασικό μπαλέτο και σύγχρονος χορός σε πλήρη καραντίνα. Νεαροί υποψήφιοι χορευτές και χορεύτριες, οι οποίοι θυσίασαν χρόνια από τη ζωή τους προκειμένου να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής, βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται. Όσο για τους σπουδαστές των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, αυτοί απλώς είναι σαν να μην υπάρχουν. Καταστρατηγείται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση τους, ακυρώνεται το μέλλον τους, την στιγμή που οι ποδοσφαιριστές συνεχίζουν τις προπονήσεις τους και αθλητές-μέλη Ολυμπιακών ομάδων προπονούνται κανονικά. Οι χορευτές δεν είναι πρωτ-αθλητές; Τα πρακτικά τους μαθήματα, Μπαλέτο, Σύγχρονος χορός, Ιστορικοί χοροί ή Character, Χορογραφία, Αυτοσχεδιασμός, Ρυθμική, Διδασκαλία, απλώς είναι αδύνατον να γίνουν. Τα δε θεωρητικά, διδάσκονται on line, εάν και εφόσον η κάθε Σχολή το προβλέπει!!!

Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα λοιπόν που σέβεται τον εαυτό του και δεν αυτοαναιρείται, οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών Χορού θα έπρεπε ήδη να έχουν χάσει την χρονιά τους! Η αναπλήρωση των μαθημάτων μετά από σχεδόν τρίμηνο lockdown είναι αδύνατον να γίνει, εκτός αν οι Σχολές λειτουργήσουν το Πάσχα, Ιούλιο και όλο τον Αύγουστο συνεχόμενα. Και αυτό, εφ όσον οι σπουδαστές επιστρέψουν στα μαθήματα τους άμεσα! Υπάρχει ασφαλώς και η λύση του να κάνουμε τα “στραβά μάτια”, αποσαθρώνοντας την ήδη προβληματική εκπαιδευτική διαδικασία και τελικά καταργώντας νόμους και διατάξεις, προκειμένου να περάσουμε την δύσκολη περίοδο, στρουθοκαμηλίζοντας και κάνοντας ότι δεν βλέπουμε. Τελικά απαξιώνοντας όλοι μαζί, Πολιτεία- καθηγητές- Διευθυντές Σπουδών, αλλά βεβαίως και Σχολάρχες, έτι περαιτέρω, την ίδια την τέχνη του χορού. Ασφαλώς, εδώ δεν επιχειρείται να υποβαθμιστεί το υπαρκτό πρόβλημα της πανδημίας, αλλά να αναδειχθεί το επίσης υπαρκτό πρόβλημα της διαχείρισής της από τους αρμόδιους φορείς, της μέριμνας για τους αυριανούς χορευτές, του στοιχειώδους ενδιαφέροντος από όλα τα εμπλεκόμενα όργανα. Οσο για την δικαιολογημένη ανησυχία όλων μας, αυτή θα μπορούσε να λυθεί με αυστηρά μέτρα λειτουργίας των Σχολών χορού, μέτρα τα οποία ούτως η άλλως είχαν εφαρμοστεί κατά τη μικρή περίοδο λειτουργίας τους κατά τους μήνες: Ιούνιο- Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ούτως ώστε οι αυριανοί χορευτές μας να μην υφίστανται την κατάφωρα αντισυνταγματική διάκριση εις βάρος τους.

Δεν νομιμοποιείται κανείς πιστεύουμε, να εξαιρεί από την Εκπαιδευτική διαδικασία μαθητές και σπουδαστές Ερασιτεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Χορού, επικαλούμενος έκτακτες συνθήκες για τόσο μεγάλα διαστήματα. Η πολιτεία οφείλει ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, να εξασφαλίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων στην Εκπαίδευση . Αποτελεί η παρούσα υγειονομική κρίση, ικανό λόγο για να ακυρωθούν κόποι και όνειρα νέων παιδιών, χωρίς τουλάχιστον προσπάθεια εκ μέρους μας δημιουργίας ασφαλών προϋποθέσεων για την εκπαίδευσή τους; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι «όχι». Ασφαλώς υπάρχει και η παράμετρος των σοβαρότατων οικονομικών συνεπειών για τις επιχειρήσεις, από το παρατεταμένο lockdown. Οι Σχολές Χορού είναι με κρατική εντολή κλειστές από αρχές Μαρτίου έως 18 Μαΐου του 2020 και από τον Νοέμβριο του 2021 έως τώρα. Το καλοκαίρι δεν λειτούργησαν διότι εκ της φύσεως του επαγγέλματος είναι κλειστές.

Δηλαδή σε διάστημα 10 μηνών, λειτούργησαν 2,5 μήνες!

Όσο για την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν από το κράτος, αυτή δεν καλύπτει παρά ένα πολύ μικρό μέρος των πάγιων εξόδων, καθιστώντας τες προβληματικές και ασύμφορες.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα ζητούμε:

  • Την άμεση επαναλειτουργία των αναγνωρισμένων από το κράτος Σχολών Χορού, Ερασιτεχνικών και Ανώτερων Επαγγελματικών, με μέτρα ασφαλείας τέτοια τα οποία να μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Αυτά, θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα τα οποία ίσχυαν στις Σχολές Χορού τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2020 (χρήση μάσκας από το διδακτικό προσωπικό, μη παρουσία γονέων εντός των Σχολών, χρήση μάσκας στα αποδυτήρια, απολύμανση χώρων κ.λ.π) και επιπροσθέτως, αν κρίνεται αναγκαίο, η χρήση μάσκας στα μαθήματα από τους μαθητές αλλά και τους σπουδαστές. Να σημειώσουμε εδώ, ότι η χρήση μάσκας έχει υιοθετηθεί από πολλές Σχολές, Ακαδημίες Χορού αλλά και ομάδες στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορούν με ασφάλεια να συνεχίζουν τα μαθήματα.

  • Την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων μας και την ένταξή τους σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης έως το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η Σχολική περίοδος.Τούτο, διότι είναι δεδομένο ότι οι Σχολές θα επαναλειτουργήσουν με μειωμένο δραματικά τον αριθμό των μαθητών τους, τόσο λόγω της οικονομικά δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες, όσο και λόγω της μακράς περιόδου αποχής των παιδιών και απομάκρυνσης τους από ένα αντικείμενο το οποίο απαιτεί συχνή ή και καθημερινή επαφή.

  • Την απαλλαγή μας από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ταμείου μας για τους μήνες κατά τους οποίους ήμασταν, με κρατική εντολή το τονίζουμε, κλειστά. Εδώ να σημειώσουμε, ότι το κράτος οφείλει να καλύψει όλα τα πάγια έξοδα της επιχείρησης την οποία αυτό κλείνει, διότι διαφορετικά την οδηγεί με καταχρηστικό τρόπο και αντίθετα με κάθε έννοια ισονομίας- ισοπολιτείας και ατομικών δικαιωμάτων, σε μια πορεία προβληματική, για την οποία όμως η ίδια δεν ευθύνεται.

  • Την άμεση επιστροφή των μαθητών – σπουδαστών στα μαθήματα τους, να πάψει η καταφανώς αντισυνταγματική διάκριση εις βάρος τους, να διευθετηθεί το θέμα της κάλυψης των μαθημάτων των σπουδαστών Επαγγελματικών Σχολών Χορού και μάλιστα με τρόπο ο οποίος δεν θα απαξιώνει και δεν θα υποβιβάζει την ίδια την έννοια των σπουδών.

     
     

Ανήκουμε σε μια τέχνη, η οποία δεν έχει την “τύχη” να μπορεί να διδαχθεί “on line”.

Είμαστε διατεθειμένοι και πρόθυμοι, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ασφαλή επαναφορά των παιδιών στις αίθουσες χορού, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ανήκουμε στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και όχι διασκέδαση.

Περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση αλλά και απάντησή σας.

 


Πηγή

Read 1546 times Last modified on Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 22:43
Like us on Facebook