Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 08:37

Επιστολή του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. στο Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την λειτουργία της Κ.Σ.Ο.Τ.

Μετά τα πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με την λειτουργία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, το Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ. έστειλε την ακόλουθη επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που ήρθαν στην επιφάνεια σχετικά με την λειτουργία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, της μοναδικής κρατικής σχολής χορού της χώρας, αισθανόμαστε ότι σαν Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού οφείλουμε να τοποθετηθούμε. Είναι σημαντικό να μπουν τα ουσιαστικά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα -μεμονωμένα ομολογουμένως- φαινόμενα που εκθέτουν ονομαστικά συγκεκριμένους συναδέλφους οι οποίοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στην ΚΣΟΤ, αποπροσανατολίζοντας έτσι από το πραγματικό πρόβλημα.

Μετά από καταγγελίες συναδέλφων, αλλά και βλέποντας ιδίοις όμμασι την τροπή που πήρε η διαδικασία πρόσληψης διδακτικού προσωπικού, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αδιαφάνεια και παρατυπία, αν όχι και παρανομία. Μέσα από μια διαδικασία μοριοδότησης που εφήρμοσε η Διεύθυνση της Σχολής και το Διοικητικό Συμβούλιο, προέκυψαν οι πίνακες των απορριπτέων και αυτών που πληρούσαν τις μονάδες μοριοδότησης. Οι πίνακες αυτοί είχαν μάλιστα χαρακτήρα κατάταξης. Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι η τελική επιλογή δεν ανταποκρίνεται στους πίνακες αυτούς. Ετέθησαν κατόπιν διαδικασίας κριτήρια που άφηναν εκτός, υποψηφίους που είχαν σημειώσει μεγαλύτερη βαθμολογία από άλλους συναδέλφους που τελικά επιλέχθηκαν.

Είναι απολύτως κατανοητό και λογικό ότι η επιλογή διδακτικού προσωπικού σε καλλιτεχνική σχολή εμπεριέχει μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας και είναι μέρος της χάραξης καλλιτεχνικού στίγματος του εκάστοτε καλλιτεχνικού διευθυντή με το αντίστοιχο Διοικητικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα όμως οφείλει να γίνεται νομότυπα, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή αιτιολόγηση των αποφάσεών. Ειδικά όταν καταστρατηγούνται οι όροι οι οποίοι τίθενται στην προκήρυξη που η ίδια η Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο συνέταξαν και δημοσιοποίησαν.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι και το σύστημα αξιολόγησης των καθηγητών καθαυτό, όπως προκύπτει από την εν λόγω μοριοδότηση, είναι προβληματικό και ζητάμε τον επαναπροσδιορισμό του.

Τέλος, με αφορμή την επιστολή μητέρας μίας αποπεμφθείσας φοιτήτριας από την ΚΣΟΤ που δημοσιεύτηκε σε κάποια διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, νιώθουμε ότι έχουμε χρέος να πάρουμε θέση. Η συγκεκριμένη κυρία μέσα από την προσωπική ιστορία του παιδιού της θίγει το ζήτημα της οριστικής αποβολής μαθητών από την σχολή χωρίς όμως να τηρείται κανένας από τους κανόνες που ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (βαθμολογία, επανεξέταση) και να φτάνει μέχρι το σημείο η σχολή να βάζει τους φοιτητές να υπογράφουν οικιοθελή αποχώρηση προκειμένου να τους χορηγήσουν βεβαίωση φοίτησης του έτους που ολοκλήρωσαν.

Αναγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης της ΚΣΟΤ αλλά και συνολικά του Χορού από το ελληνικό κράτος, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες εργάζονται σκληρά οι συνάδελφοι καθηγητές, κομίζοντας εξαιρετικά δείγματα δουλειάς, πολλές φορές και απλήρωτοι για καιρό. Σεβόμενοι λοιπόν την προσωπική θυσία καθενός συμβαλλομένου, απαιτούμε από το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε η απόλυτα διαφανής και εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού κρατικού εκπαιδευτικού ιδρύματος επαγγελματιών χορού να μην επαφίεται στην ευχέρεια των εμπλεκομένων και να αποφεύγονται φαινόμενα στρεβλής οικειοποίησης των θεσμών και αυθαιρεσίας από την κάθε διοίκηση και διεύθυνση.

Για το Διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.

Η πρόεδρος
Αγγελική Στελλάτου

Η γενική γραμματέας
Χαρά Κότσαλη

Read 4447 times Last modified on Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 13:56

Follow Us