Μαθήματα ινδικού κλασικού χορού Kathak με την Justine Goussot

mathima Kathak justine Goussot

Ο Kathak είναι ένας από τους τρεις κλασικούς χορούς της Ινδίας και προέρχεται από το βορρά. Η λέξη προέρχεται από το ‘’katha’’ δηλαδή την τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας. Αρχικά οι ‘’kathakous’’ χρησιμοποιούνταν για να εξιστορούν μυθολογικές ιστορίες μέσα στο Ναό, η τέχνη τους ήταν βαθιά διαποτισμένη με την πίστη, τον πνευματισμό και την Ινδουιστική φιλοσοφία.

Μεταξύ 12ου και 18ου αιώνα, στην μουσουλμανική κοινότητα, ο ρόλος του kathak άλλαξε, από λατρευτική τέχνη μόνο σε ναούς, σε χορό. Έπειτα εισχώρησαν στοιχεία από τη Περσική κουλτούρα, ο καθαρός χορός έγινε πιο ραφινάτος, με γρήγορους ρυθμούς, πιρουέτες και συμπλέγματα κινήσεων.

Σήμερα το Kathak είναι μια μοναδική φόρμα κλασικού χορού που έχει μια δυνατή συνύπαρξη μεταξύ Ινδουιστικής και Μουσουλμανικής Κουλτούρας. Χαρακτηρίζεται από τη ροή του πάνω μέρους, συνδυασμένη με μια πολύ δυναμική και πολύπλοκη τεχνική των ποδιών και ιδιαίτερα των πελμάτων, κοντά στο Flamenco.

Κάθε Σάββατο | 5.00-6.30 μ.μ.
40 ευρώ το μήνα
Για πληροφορίες:
2103459915 & 6949251100
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6982992123
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αλλήλων ~ Κέντρο Χορού & Μουσικής, Έρευνα-Σύμπραξη τεχνών
Ηρακλειδών 54, Θησείο, Αθήνα
Πρόσβαση: μετρό, σταθμός Κεραμεικός ~ ΗΣΑΠ, σταθμός Θησείου


Η Justine Goussot είναι Γαλλίδα χορεύτρια, μουσικός και χορογράφος με έδρα την Αθήνα. Αρχίζει να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία 5 ετών, τελειώνοντας τις σπουδές της στο Διεθνές Ωδείο του Παρισιού. Στη συνέχεια, θα μάθει τεχνική τζαζ σε μια επαγγελματική σχολή (CIAM), πριν γίνει δεκτή στο ωδείο του Μπορντό, όπου σπουδάζει σύγχρονο χορό, μπαλέτο και χορογραφία. Αυτή τη στιγμή, αρχίζει να έρχεται σε επαφή με το Kung Fu, το οποίο εξακολουθεί να ασκεί (στυλ Wing Chun τον τελευταίο καιρό).
Ταξιδεύει πολλά χρόνια σε ασιατικές χώρες για να συγκεντρώσει χορογραφικά στοιχεία παραδοσιακών και κλασικών χορών, κυρίως στην Ινδία όπου εξειδικεύεται στον ινδικό κλασικό χορό Kathak.

Στη συνεργασία και τη συνάντησή της συνέχισε να εξερευνά την ευελιξία: Θέατρο με τους Ζερόμ Σαμψών (Γαλλία) και Κρίστοφερ Μπόκερ (Σουηδία), Butoh με την Carlotta Ikeda, Γερμανικός χορός με τη Nina Dipla, μουσική και σύνθεση για θέατρο (σήμερα την ομάδα Αυστροναυτες) ή με συγκροτήματα (Masters of the stringz, Klezmer Yunan). Το 2022 εμφανίζεται σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση για το έργο «Enumérations» του Γεωργίου Απέργη.

Το υπόβαθρό της ως μουσικός δημιουργεί μια φυσική πορεία προς την παραγωγή όπερας. Θα εργαστεί πολλές φορές ως χορεύτρια στην εθνική Όπερα του Bordeaux, Lausanne, Saint-Etienne, πριν συμμετάσχει ως δασκάλα χορού και χορογράφος στο πρόγραμμα «Οι νέοι της όπερας» του Ιδρύματος Νιάρχος.

Δημιουργεί την εταιρεία της στη Γαλλία το 2011, όπου θα λάβει διαδοχικά επιχορήγηση για την ανάπτυξη του έργου της, την υποστήριξη του χορογραφικού κέντρου "Cuvier de Feydault" και του ερευνητικού κέντρου ηλεκτροακουστικής μουσικής του πανεπιστημίου του Μπορντό (SCRIME), παραγωγές σε γνωστές σκηνές όπως το Rocher de Palmer στο Μπορντό, το Les divans du monde στο Παρίσι. Από το 2011, δημιούργησε οκτώ έργα που τείνουν συνεχώς προς τη διεπιστημονική έρευνα.

Ως δασκάλα επικεντρώνεται πολύ στον εμπλουτισμό της εμπειρίας της συναντώντας κάθε είδους κοινό: σχολεία στην Ινδία, επαγγελματική κατάρτιση για εταιρείες και καλλιτέχνες, ψυχιατρικά νοσοκομεία, παιδιά σε πολιτιστικά κέντρα, επαγγελματίες τραγουδιστές κ.λπ. προσφέροντας μαθήματα και εργαστήρια σύγχρονης και Kathak που ανοίγουν στη σύντηξη, τον αυτοσχεδιασμό και την έρευνα. Σήμερα εργάζεται στο Ωδείο Αθηνών.

Read 2251 times Last modified on Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 20:22

Follow Us