Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 20:38

Χορεύοντας τον Μύθο ~ Μαθήματα κλασικού ινδικού χορού με την Χριστίνα Μαρκοπούλου

xristina markopoulou bharatanatyam

Η τέχνη του κλασικού ινδικού χορού Bharatanatyam και η συνομιλία της με τον άνθρωπο-χορευτή στο σύγχρονο κόσμο*

To Bharata Natyam, ο αρχαιότερος από τους οκτώ κλασικούς ινδικούς χορούς, αποτελεί μία μορφή χορού που γεννήθηκε στην Νότια Ινδία, όπου συναντάμε και την αυθεντικότερη εκδοχή του, ειδικότερα στην περιοχή του Tamil Nadu. Στην πραγματικότητα το Bharata Natyam περιλαμβάνει όλα τα παρακλάδια του χορού και του χοροδράματος τα οποία βρίσκονται σε συμφωνία με τη Natya Shashtra (το αρχαιότερο σωζόμενο χειρόγραφο περί επιστήμης του χορού και του θεάτρου). Το Bharata Natyam είναι μία σύνθετη τέχνη καθώς είναι ταυτόχρονα μία τέχνη επί σκηνής, χορόδραμα, ποίηση και ρυθμικός χορός.

Πρόκειται για ιερό-τελετουργικό χορό και γι΄ αυτό τον λόγο οι σπουδαίες αυτές χορεύτριες αποκαλούνταν Deva Dasis (υπηρέτες του Θείου). Όλες οι οικογένειες κινήσεων (γνωστές ως adavus) μαρτυρούν απαράμιλλο πλούτο και σοφία των επιστημών (μαθηματικά, φυσική, αστρονομία, τέχνη της θεραπείας ayurveda), σε σημείο που όσοι μαθητεύουν στο bharatanatyam θεωρούνται «αιώνιοι μαθητές», εξαιτίας της απερίγραπτης πολυπλοκότητάς του. Παράλληλα, το εκφραστικό μέρος του χορού είναι μια υπαινικτική –χωρίς λόγο, αλλά με σώμα και συναίσθημα- αφήγηση μύθου ή ιστορίας.

Η θεματολογία αντλείται κατά κύριο λόγο από όλα τα ιερά κείμενα και κάποια ξεχωριστά υμνητικά έργα μεγάλων ποιητών και guru. Η καθημερινή πρακτική του χορού αυτού περιλαμβάνει επικλήσεις (με ήχο και τραγούδι), επίγνωση της αναπνοής και παρατήρηση αυτής, και μεγάλες ακολουθίες κινήσεων, στις οποίες σταδιακά ο χορευτής έρχεται σε επαφή με τους νόμους της κίνησης, τα στοιχεία και τη ροή/ πνοή/ενέργεια που διαπερνά την ζωή.

✔ Δομικά στοιχεία του χορού είναι τα:

Adavus (οικογένειες κινήσεων)
Τallam (ρυθμοί)
Αbhinaya (διδασκαλία των βασικών mudras= η συμβολική γλώσσα των χεριών και η τέχνη της έκφρασης μέσα από τη σωματοποίηση μύθων και ιστοριών)

Ο χορός φανερώνει πάντα τον βαθμό εμβάθυνσης σε σωματικό, συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο αυτού που χορεύει.

Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του Baraka- Ο Δρόμος του Χορού τα μαθήματα γίνονται εβδομαδιαία και οι συμμετέχοντες μπαίνουν στην ομάδα ανάλογα με την απορροφητικότητα και την εμπειρία τους στην κίνηση.

Διδασκαλία: Μαρκοπούλου Χριστίνα
Για πληροφορίες και εγγραφή, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:
2103459915 & 6949251100
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Baraka- Ο Δρόμος του Χορού

Ηρακλειδών 54, Θησείο
Follow us on Facebook & Instagram

Read 129 times Last modified on Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 20:52

Follow Us