Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 19:39

Ινδικός κλασικός χορός Μπάρατα Νάτυαμ με την Λήδα Shantala στο Shantom

 leda shantala mathima bharata natyam

Ο ινδικός κλασικός χορός Μπάρατα Νάτυαμ είναι χορός με βαθιές ρίζες στη σοφία της Ινδίας . Είναι μία έντεχνη πνευματική μέθοδος, που μαγεύει.

Χορός, μουσική και θέατρο, αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές της ίδιας τέχνης, ‘’Νάτυαμ’’. Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ένας αρχαίος θεατρικός χορός που θα μπορούσε να μεταφραστεί στα Ελληνικά ως η τέχνη των ανθρώπων.

Επί δύο χιλιετηρίδες χορευόταν μέσα στους ναούς από ιέρειες (τις ντεβαντάσι) και από τον προηγούμενο αιώνα η τέχνη αυτή παρουσιάζεται στη σκηνή μπροστά στο κοινό.

Παντρεύει το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική, με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των «χειρονομιών» σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου.

Η μαθητεία του που είναι πολυετής, σφραγίζεται με μία σόλο παράσταση, το αρανγκέτραμ, που συμβολίζει την είσοδο του μαθητή, στην χορευτική σκηνή του επαγγελματία χορευτή.

Ο χορός λειτουργεί σε τρία επίπεδα. Τα πόδια, τα χέρια, και την έκφραση του προσώπου.

Τα πόδια, λειτουργούν ως κρουστά και αποδίδουν τους σύνθετους ρυθμούς των τάλλας που είναι 175.

Τα χέρια συνθέτουν μία γλώσσα. Οι όμορφες κινήσεις των δακτύλων στα καθαρά χορευτικά κομμάτια, είναι η απλή συμβολή των χεριών στο χορό. Στα αφηγηματικά όμως μέρη, οι κινήσεις αποκτούν νόημα, και παίζουν το ρόλο των λέξεων. Έτσι λοιπόν με αυτό το χορό διηγούμαστε ιστορίες, ποιητικά κείμενα και μύθους, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των χεριών.

Η τέχνη της έκφρασης των συναισθημάτων ενός ποιητικού κειμένου αποτελείται από τις εκφράσεις του προσώπου, και αποδίδει τα εννέα συναισθήματα και τις πτυχές τους.

Η μεταβίβαση ενός συναισθήματος από τον καλλιτέχνη στο κοινό και η επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ τους, δημιουργούν μία αισθητική εμπειρία απόλαυσης και κάθαρσης, το ράσα, που έχει αξία πνευματικής τροφής και είναι ο στόχος αυτής της τέχνης.

Διδάσκει η Λήδα Shantala.

Τμήμα αρχαρίων κάθε Τετάρτη 20:15 - 21:15

Έναρξη: Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

Δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα, με προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση στο 210-6717528 ή με ηλ. ταχυδρομείο στο info@shantom.gr.

Με μέτρα και ασφάλεια. Διαβάστε έγκαιρα τα μέτρα καθώς και τα πιστοποιητικά που χρειάζεστε. https://www.shantom.gr/programma/ta-nea-mas/metra-prolipsis-2021-22

Shantom, Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών

Τριπόλεως 35Α & Ευβοιας, 152 31 Χαλάνδρι (στάση μετρό «Χολαργός» γραμμής 3)

https://www.shantom.gr
Ώρες γραμματείας: Δευτέρα έως Πέμπτη 18:00-22:00 .
Παρασκευή 18:00-21:00. Σαββατοκύριακο δεν λειτουργεί η γραμματεία.

Read 239 times Last modified on Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 13:51

Follow Us