Μαθήματα Τεχνικής Αλεξάντερ με τη Γεωργία Παΐζη

paizi mathima alexander

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER βρίσκεται στην παιδαγωγική οικογένεια των οργανικών οργανικής εκπαίδευσης, πλάι σε ολιστικές προσεγγίσεις στην ορθοσωμική και την φυσική αγωγή (όπως το Feldenkrais, το Rolfing, και το Pilates), εφαρμογές της Yoga στον δυτικό κόσμο, μεθόδους βιωματικής ανατομίας (BMC), αλλά και τεχνικές χορού (Skinner Releasing Technique, Contact Improvisation) και τεχνικές επανεκπαίδευσης της φωνής & της αναπνοής του performer (όπως η τεχνική Fitzmaurice Voicework). Εκείνο που διακρίνει τη μέθοδο Alexander είναι η μακρά της παράδοση στην εκπαίδευση του performer, καθώς και η καίρια συνεισφορά της στην ανάπτυξη όλων των παραπάνω συστημάτων.

Η ΑΤ είναι αναπόσπαστο εργαλείο του performer. Ηθοποιός ο ίδιος, στις αρχές του 20ού αι. στην Αυστραλία, ο FM Alexander συλλαμβάνει τη μέθοδο όταν χάνει τη φωνή του. Mε προφορικές οδηγίες, ανατομικές πληροφορίες και ήπιες χειρονομίες, η μέθοδος Alexander συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής, ασκεί την κιναισθητική νοημοσύνη και προσφέρει ισορροπία και συντονισμό, καλλιεργώντας την ψυχοφυσική ετοιμότητα της/του ηθοποιού, καθώς και τα επιμέρους τεχνικά της/του μέσα (φωνή, αναπνοή, φυσική κατάσταση). Απελευθερώνοντας το σώμα από τις συνήθειες του εαυτού που ασυνείδητα αναπαράγουμε σε στάση και σε κίνηση, η μέθοδος Alexander εξοικειώνει την/τον ηθοποιό με το ελάχιστο της σωματικής έκφρασης, από όπου πια μπορεί να έχει τον συνειδητό έλεγχο, ενώ συμβάλλει επίσης στην αυτοπεποίθηση και τη φυσική της/του παρουσία.

O FM Alexander εκπαίδευσε τους πρώτους δασκάλους στη μέθοδό του τη δεκαετία του 1930 στο Λονδίνο. Σήμερα, η μέθοδος Alexander διδάσκεται ως βασικό μάθημα σε Δραματικές Σχολες, Ακαδημίες Χορού και Ωδεία παγκοσμίως. Ενδεικτικά: Tisch NYU, Guildhall School of Music & Drama, The Juilliard School, Actors Studio Drama School, The Central School of Speech & Drama, LISPA, Rose Bruford College, University of Chicago, Yale University, Universitat der Kunst Berlin, Zurich University of the Arts, RADA, Amsterdam University of the Arts, ArtEZ Arnhem, Sarah Lawrence College.

"Η τεχνική Alexander δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην αποικιοκρατική Αυστραλία, από τον FM Alexander στα 50 του. Έχει από τότε επηρρεάσει τόσο την εκπαίδευση στις παραστατικές τέχνες, όσο και τις εναλλακτικές μεθόδους ευεξίας και μακροζωίας. Ως δασκάλα, προτεραιότητά μου δεν είναι η διασφάλιση της καθαρότητας της τεχνικής, αλλά αντίθετα, η επικαιροποίησή της τόσο μέσα από σύγχρονες πρακτικές που αναπτύσσουν τα αρχικά εργαλεία του FΜ, όσο και μέσα από πολιτικές αποαποικιοποίησης των hands-on τεχνικών και αποκατάστασης των όρων συναίνεσης & συμπερίληψης των πρακτικών τους".

Πρωινό Μάθημα 8.30πμ-9.30πμ 10ε 
Βραδινό Μάθημα 8.30μμ-10μμ 15ε

Κάρτα COCHLEA studia για 8 πρωινά μαθήματα το μήνα 64ε
Κάρτα COCHLEA studia για 8 βραδινά μαθήματα το μήνα 96ε

Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας εκπτωτικό πακέτο; Μιλήστε μας.

logo square

COCHLEA studia
Παναγή Μπενάκη 4, TK 11471, Αθήνα
www.cochleares.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T. 6909853355


 Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΪΖΗ είναι χορογράφος και δασκάλα κίνησης. Η έρευνά της κινείται σε τρεις περιοχές: τις μεθοδολογίες και το τεχνικό υπόβαθρο των πρακτικών αυτοσχεδιασμού στον χορό, την ψυχοφυσική εκπαίδευση της/του ηθοποιού, καθώς και μια ενδιάμεση περιοχή όπου αναπνοή, φωνή, προφορικότητα και ιδιοσυγκρασιακή κίνηση αναπτύσσονται σε αναλογία η μία της άλλης. Ως χορογράφος, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στο σχεσιακό και το εννοιολογικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διδάσκει, γράφει, χορογραφεί, και διευθύνει τα COCHLEA studia. Έχει μια συνολική εποπτεία των μεθόδων αυτοφροντίδας & οργανικής εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες, με βασικές της πρακτικές μια αποαποικιοκρατική αναθεώριση της τεχνικής Αlexander, την τεχνική χορού Releasing της Joan Skinner, και τα εργαλεία αποκατάστασης της συναίνεσης & της συμπερίληψης των Intimacy Directors & Coordinators Professionals. Η Γεωργία είναι ARTWORKS/SNF fellow 2021 στο πεδίο της χορογραφίας. Δείτε το εκτενές βιογραφικό της Γεωργίας εδώ www.cochleares.com/georgiapaizi

Read 520 times Last modified on Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 22:39

Follow Us