Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 20:45

Χοροί του δρόμου του μεταξιού στο Baraka - Ο Δρόμος του Χορού

Κάθε Τρίτη 20.30-22.30

xoroi tou dromou tou metaksiou xristina markopouloujpg

Χοροί του δρόμου του μεταξιού & της Ασίας

Εύλογα πολλοί άνθρωποι ρωτούν "Μα τι είναι οι χοροί του δρόμου του μεταξιού;;;" Η ονομασία "Δρόμος του μεταξιού" δόθηκε από έναν Γερμανό γεωλόγο στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα- πολύ αργότερα δηλαδή, αν αναλογιστούμε πόσο παλιά ανοίχτηκαν οι δρόμοι της Ανατολής και συνολικά της Ασίας. Πώς να περιγραφεί το οδοιπορικό ταξιδευτών, εθνών, αγαθών, μια πολύ ευρεία ανταλλαγή?! Από το εμπόριο του πολύτιμου μεταξιού,των εύγευστων μπαχαρικών μέχρι ιδεών και τεχνών, αυτός ο Δρόμος με τα πολλαπλά παρακλάδια ενώνει την Ανατολή και φτάνει μέχρι την Δύση. Αυτή η μακραίωνη επαφή και σμίλευση των διαφορετικών στοιχείων και φορέων μοιάζουν με σκηνικό ενός ολοζώντανου μύθου, που διαρκώς αλλάζει μορφή.

Με ανάλογο τρόπο, η τέχνη του Χορού που αναδύθηκε στην Ανατολή, λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί όχι μόνο ως το χαρακτηριστικό σημείο μιας συγκεκριμένης παράδοσης, αλλά ως μια συνέχεια της αλυσίδας στο αίσθημα ιερότητας του Χορού. Πολλοί κινησιολογικοί κώδικες αυτών των τόπων, παρά τις αρχικές διαφορετικές εκδηλώσεις τους, αποτυπώνουν κάτι Κοινό, λεπτοφυές όσο μια μεταξένια ίνα. Είτε πρόκειται για την Ινδία, την Περσία, την Κωνσταντινούπολη ή την Ανδαλουσία, υπάρχει η "καρδιά" του Χορού, που διαφοροποιεί έναν εκτελεστή κινήσεων από έναν αληθινό χορευτή. Αυτός ο χορευτής αρχίζει να ταξιδεύει πιο βαθιά στο ξεδίπλωμα του νήματος στο «Γιατί ο άνθρωπος δημιούργησε την τέχνη του χορού; Και τι άραγε θέλει να εκφράσει?»

Μοιραζόμαστε αυτό το ταξίδι καιρό τώρα στο αγαπημένο Baraka~Ο Δρόμος του Χορού.

Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση, το πρώτο μάθημα γνωριμίας δωρεάν!

Μουσικοί και χορευτές συναντιόμαστε και συνομιλούμε με ήχο, ρυθμό και κίνηση, ερευνώντας είτε την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής (π.χ. Ουζμπεκιστάν) είτε μουσικοχορευτικές συνθέσεις. Δεν λείπει η ανάγκη μας για παιχνίδι και το ξύπνημα της τέχνης της σωματοποίησης.

Μουσική: Σίμος Παπασπύρου (νέυ, φωνή, κρουστά) & quests

Χοροδιδασκαλία: Χριστίνα Μαρκοπούλου

Κάθε Τρίτη 20.30-22.30

Baraka~Ο Δρόμος του Χορού, Ηρακλειδών 54, στο Θησείο*

Για δήλωση συμμετοχής & πληροφορίες:
2103459915 & 6949251100
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Follow us on Fb & Instagram

 

Read 285 times Last modified on Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 08:47

Follow Us