Μαθήματα χορού με την Όλγα Σπυράκη

mathima contact me tin olga spyraki

Μαθήματα χορού 2023 – 2024 _ Οι χοροί τωv Κενταύρων.

..έμπνευση για τις φετινές χορευτικές μας συναντήσεις - η μυθική μορφή του Χείρων.

Ο Χείρωνας είναι Κένταυρος – μισός άνθρωπος και μισός άλογο.
Ξεχωρίζει καθώς οι Κένταυροι συχνά αναφέρονται στη Μυθολογία ως όντα ζωώδη, βίαια, ενώ στο Χείρωνα υπερισχύει μια άλλη φύση, περισσότερο Ανθρώπινη ή και θεϊκή.
Το Αρχέτυπο του Κένταυρου Χείρωνα είναι εκείνο του πληγωμένου θεραπευτή.

Η ανθρώπινη και η ζωώδης φύση βρίσκουν την ένωσή τους στη μορφή του Κενταύρου. Συμβολίζει μια δύναμη μέσα μας, μέσα σε κάθε άνθρωπο. Ειδικά, μέσα σε κάθε άνθρωπο που βιώνει τον πόνο και υποφέρει. Είναι η δύναμη της αυτοθεραπείας του – η δύναμη που μας ωθεί να μετουσιώνουμε τον πόνο του παρελθόντος σε κάτι χρήσιμο για το μέλλον, για εμάς και για τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Τότε ο πόνος είχε νόημα, γιατί μας οδήγησε κάπου.
Ας είναι φέτος οι χοροί μας χοροί Κενταύρων, ας είμαστε πληγωμένοι θεραπευτές.

Σύγχρονο
Το μάθημα βασίζεται κυρίως στις αρχές του flying low.
Ξεκινάμε με ένα ζέσταμα δυναμικό με στοιχεία αερόβιας άσκησης για ενδυνάμωση και αύξηση φυσικής αντοχής.
Συνεχίζουμε με το χτίσιμο μιας χορογραφίας την οποία και μοιράζουμε σε μέρη κατά την διάρκεια του μαθήματος.
Παίζουμε με δυναμικές ποιότητες ταχύτητες και εντάσεις, ταξιδεύουμε στο χώρο και χρησιμοποιούμε την βαρύτητα σαν όχημα να γλιστρήσουμε, να κυλήσουμε να περάσουμε από το έδαφος, να μετακινηθούμε σε όλο το χώρο.

Mπαλέτο
Το μάθημα βασίζεται στις αρχές του ρωσικού συστήματος (Bogoeva / Vaganova).
Ξεκινάμε με ζέσταμα εκτός μπάρας με ασκήσεις και αερόβιες και στατικές, στα πλαίσια της φόρμας του κλασικού χορού.
Συνεχίζουμε με λεπτομερή μπάρα και δουλεύοντας βασικές κινήσεις και θέσεις στο κέντρο. Η προσέγγιση στην τεχνική απορρέει από την οπτική και τις ανάγκες ενός σύγχρονου χορευτή.

Tanzterrain - kinetic dance space 
⤍ Σύγχροvο Τετάρτες 2-3.30μμ.
⤍ Contemporary ballet Τρίτες 6-7.30μμ
Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν
⤍ Σύγχρονο Τρίτες και Πέμπτες 8.30 – 10μμ.

(πηγή πληροφοριών για τον Χείρωνα, το κείμενο του Α. Παλαιολόγου)


Σχετικά με την Όλγα:
Γεννήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ.Θεοδοσιάδης», και χορό στην επαγγελματική Σχολή Χορού της Ραλλού Μάνου, (και με συμπληρωματική μονοετή φοίτηση στα πλαίσια μεταπτυχιακών σπουδών της), στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2019 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές χορογραφίας COMMA, Codarts University of the Arts, NL (artistic coach Λίντα Καπετανέα) με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλος. Επιλέχθηκε και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ex-In” πάνω στις τεχνικές Flying Low & Passing through, το οποίο διεύθυνε ο David Zambrano (2018).

Έχει συνεργαστεί ως performer/ χορεύτρια, ανάμεσα σε άλλους, με τους Romeo Castellucci – Societas company (Democracy in America), Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Rob Rosnowski, Θανάση Παπαγεωργίου/ θίασο Στοά, Ermira Goro,Yelp Dance Company/ Μαριέλα Νέστορα, Κώστα Τσιούκα/Έαρ, A priori dance co/ Ελεωνόρα Ηλία, ΝAUD dance co/ Vicky Spanovaggelis, Athens Dance Video Project festival-Promenade, κ.α. Δικές της χορογραφίες, έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ COMMA festival NL, Beton7, Reborn in Athens Festival, Acropoditi Dance Fest Feedback In Progress Kinitiras festival, και έχει λάβει οικονομική στήριξη για έργο της από το ΥΠΠΟΑ. Αυτή την περίοδο διδάσκει κίνηση και σύγχρονο χορό στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και στην Αθήνα στο «Κέντρο Χορού Ντάνκαν» και στο TanzTerrain.

Read 737 times Last modified on Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 13:28

Follow Us