Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 17:03

Χοροί της Ασίας & του δρόμου του μεταξιού (Baraka)

Εύλογα πολλοί άνθρωποι ρωτούν "Μα τι είναι οι χοροί του δρόμου του μεταξιού;;;" Η ονομασία "Δρόμος του μεταξιού" δόθηκε από έναν Γερμανό γεωλόγο στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα- πολύ αργότερα δηλαδή, αν αναλογιστούμε πόσο παλιά ανοίχτηκαν οι δρόμοι της Ανατολής και συνολικά της Ασίας. Πώς να περιγραφεί το οδοιπορικό ταξιδευτών, εθνών, αγαθών, μια τόσο ευρεία ανταλλαγή?! Από το εμπόριο του πολύτιμου μεταξιού, των εύγευστων μπαχαρικών μέχρι ιδεών και τεχνών, αυτός ο Δρόμος με τα πολλαπλά παρακλάδια ενώνει την Ανατολή και φτάνει μέχρι την Δύση. Αυτή η μακραίωνη επαφή και σμίλευση των διαφορετικών στοιχείων και φορέων μοιάζουν με σκηνικό ενός ολοζώντανου μύθου, που διαρκώς αλλάζει μορφή. Με ανάλογο τρόπο, η τέχνη του Χορού που αναδύθηκε στην Ανατολή, λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί όχι μόνο ως το χαρακτηριστικό σημείο μιας συγκεκριμένης παράδοσης, αλλά ως μια συνέχεια της αλυσίδας στο αίσθημα ιερότητας του Χορού. Πολλοί κινησιολογικοί κώδικες αυτών των τόπων, παρά τις αρχικές διαφορετικές εκδηλώσεις τους, αποτυπώνουν κάτι Κοινό, λεπτοφυές, όσο μια μεταξένια ίνα.


Είτε πρόκειται για την Ινδία, την Περσία, την Κωνσταντινούπολη ή την Ανδαλουσία, υπάρχει η "καρδιά" του Χορού, που διαφοροποιεί έναν εκτελεστή κινήσεων από έναν αληθινό χορευτή. Αυτός ο χορευτής αρχίζει να ταξιδεύει πιο βαθιά στο ξεδίπλωμα του νήματος στο "Γιατί ο άνθρωπος δημιούργησε την τέχνη του χορού; Και τι άραγε θέλει να εκφράσει ?
Αυτοί οι σπάνιοι και πολύ ιδιαίτεροι χοροί «ήρθαν» στο Baraka~Ο Δρόμος του Χορού, έπειτα από μακρινά ταξίδια τόσο σε τόπους της Ανατολής και της ευρύτερης Ασίας όσο και σ' αυτό που θα λέγαμε «εσωτερικό ταξίδι». Με όχημα τις παραδόσεις της ευρείας Ανατολής και των δρόμων του μεταξιού (Τουρκία, Περσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ινδία, Κεντρική Ασία κ.ά.) μαθαίνουμε να ακούμε την δόνηση του χορού μέσα από διαφορετικές εκδηλώσεις. Η σύμπραξη της τέχνης του χορού με τη μουσική και το Κοινό Κάτι που ενώνει τις παραδόσεις αυτές έχουν γίνει αιτία να μεταμορφώνεται το εβδομαδιαίο αυτό μάθημα σε μια «συνάντηση».

metaxi

Χοροδιδασκαλία: Χριστίνα Μαρκοπούλου
Μουσική: Συμεών Παπασπύρου (νέυ, βιολί, τραγούδι), Φίλιππος Στρατάκης (νέυ, έγχορδα Ανατολής)

Baraka~Ο Δρόμος του Χορού

Ηρακλειδών 54, Θησείο

Πρόσβαση: μετρό, σταθμός Κεραμεικός ~ ΗΣΑΠ, σταθμός Θησείου

2103459915 & 6949251100

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Follow us on fb & Instagram

Read 116 times Last modified on Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 17:11
Like us on Facebook