Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 23:52

Αφροβραζιλιάνικα Κρουστά με τους Κωνσταντίνο Κάππο και Στέφανο Κόρακα (Quilombo Lab)

Η "Samba Reggae" είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος βραζιλιάνικης μουσικής και όπως το όνομα υποδηλώνει, είναι ένα αμάλγαμα Βραζιλιάνικης και Τζαμαϊκανής μουσικής. Το είδος αυτό εμφανίστηκε στη Bahia της βόρειας Βραζιλίας, την δεκαετία του 1970 σε μια περίοδο που οι κοινότητες των μαύρων σε διάφορες ηπείρους οργανώθηκαν και συσπειρώθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Ήταν προφανές ότι το πολιτικό μήνυμα των τραγουδιών της Reggae και ιδιαίτερα του Bob Marley έδρασε καταλυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα δύο πιο γνωστά σχήματα ή "afrobloco" όπως ονομάζονται (μουσικά μπλοκ), είναι αυτά των IleAye και των Olodum και εδραίωσαν την παρουσία των αφροβραζιλιάνων στα Καρναβάλια του Salvador, στα οποία μέχρι εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η παραδοσιακή Samba και στα οποία οι ίδιοι δε συμμετείχαν. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες μπάντες και το είδος αυτό της Samba Reggae έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Από μουσικής πλευράς, η Samba Reggae διαφοροποιείται ως προς τα όργανα και σε γενικές γραμμές ως προς την ταχύτητα από την Samba Batucada. Τα ρυθμικά στοιχεία δε, αποτελούνται από παραδοσιακούς βραζιλιάνικους ρυθμούς, καθώς και αφρικάνικους, κουβανέζικους και φυσικά reggae ρυθμούς!

Δευτέρα

19:30-21:00 Κρουστά Samba Batucada (Αρχάριοι)
21:30-23:00 Κρουστά Samba Batucada (Προχωρημένοι)

Τρίτη

21:00-22:30 Κρουστά Samba Reggae (Προχωρημένοι)

Τετάρτη

19:30-21:00 Κρουστά Samba Reggae (Μεσαίοι)
21:30-23:00 Κρουστά Samba Batucada (Αρχάριοι)

Πέμπτη

21:00-22:30 Κρουστά Samba Batucada (Μεσαίοι)


Quilombo Centro Cultural
www.quilombo.gr Σερβίων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ο Κώστας Κάππος, είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός από τα πανεπιστήμια Surrey University και Imperial College London, της Αγγλίας. Με τη Samba Batucada «γνωρίστηκε» το 2005 και με τη Samba Reggae ένα χρόνο αργότερα με τους Quilombo. Ως μέλος της ομάδας εξελίχθηκε γρήγορα και συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από ξένους δασκάλους τα μετέπειτα χρόνια (Ravi Magnifique, Marquinho Da Dona, Marivaldo Paim, Chiba Goncalvez). Επίσης, το 2010 έλαβε μέρος στο Sambasyndrom στο Βερολίνο, όπου παρακολούθησε σεμινάριο με τον Nilo Sergio, μαέστρο της γνωστής σχολής Samba, Portela.
Η αφοσίωσή του στο συγκεκριμένο είδος μουσικής και στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει το Quilombo, είχε ως άμεση συνέπεια να αναλάβει ως συντονιστής της μίας εκ των δύο ομάδων, της samba batucada το 2009 και από το 2014, της samba reggae. Έκτοτε, συντονίζει κάθε χρόνο τις ομάδες είτε των αρχαρίων είτε των μεσαίων. Παράλληλα, αποτελεί ενεργό μέλος στη διοικητική ομάδα των Quilombo.
Η Batucada (κυριολεκτικά σημαίνει «παλμός») αποτελεί υπό-είδος της Samba, που γεννήθηκε στο Riode Janeiro στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τη μίξη τριών πολιτισμών: του Αφρικανικού, του Πορτογαλικού και του Ινδιάνικου. Παίζεται με παραδοσιακά βραζιλιάνικα κρουστά όπως: Caixa, Tamborim, Surdo, Repique, Cuica, Pandeiro, Agogo, Chocalio, Reco-Reco. Μια ομάδα κρουστών SambaBatucada ονομάζεται «Batteria» και μπορεί να φτάσει σε πλήθος μέχρι και αρκετές εκατοντάδες άτομα! Όλοι μαζί οι μουσικοί παίζουν συγκεκριμένους ρυθμούς που συνδυάζονται για να μας δώσουν τελικά τον ρυθμό της SambaBatucada και των παραλλαγών αυτής.
Στη Βραζιλία η Samba Batucada μαγνητίζει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και καταγωγής. Για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα ωστόσο, αποτελεί διέξοδο από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την εγκληματικότητα.

Ο Στέφανος Κόρακας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι πτυχιούχος του τμήματος κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως μουσικοθεραπευτής. Με τη μουσική ασχολείται από τα εφηβικά του χρόνια αρχικά παίζοντας drums και αργότερα παραδοσιακά κρουστά στη σχολή του Μιχάλη Κλαπάτη. Ακολούθησε η γνωριμία με τον Ravi Magnifique που ήταν ο εμπνευστής της ίδρυσης ομάδας βραζιλιάνικων κρουστών στην Αθήνα. Έκτοτε, έχει ενταχθεί στο εργαστήρι του Ravi Magnifique και έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια των Marivaldo Do Paim, Marquinho da Dona Geralda, Giba -όλοι τους mestres των Βραζιλιάνικων κρουστών-. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Quilombo. Στο Quilombo Centro Cultural έχει αναλάβει το συντονισμό του εργαστηρίου Samba Batucada ενώ διευθύνει την μπάντα σε όλες της τις εμφανίσεις.

Read 598 times Last modified on Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 13:01

Follow Us