Bloom Inside Αυτοσχεδιασμός & ενσυνείδητη κίνηση με την Κυβέλη Κουβάτση

kouvatsi bloom inside

‣ Τι θα συναντήσω σε ένα μάθημα bloom inside;

To Bloom inside είναι μια πρακτική ενσυνείδητης κίνησης και χορευτικού αυτοσχεδιασμού.

Η συνάντηση διαρκεί δύο ώρες, όπου το τελευταίο μισάωρο συνήθως δεν είναι καθοδηγούμενο, αλλά λειτουργεί σαν χρόνος που μπορούμε να επιτρέψουμε να αντηχήσει η προηγούμενη πρακτική, να σημειώσουμε σκέψεις, ή απλά να δώσουμε λίγο χρόνο στη μετάβαση να συμβεί χωρίς βιασύνη.

Συνήθως ξεκινάμε με ήπιες πρακτικές που καλλιεργούν την αυτοπαρατήρηση και την επίγνωση και μας φέρνουν στο εδώ και τώρα, συνειδητοποιώντας την κίνηση που ενυπάρχει τόσο στο φυσικό όσο και στα ενεργειακά μας σώματα.

Εξερευνώντας τα μονοπάτια που ξεδιπλώνονται μέσα από αυτές τις πρακτικές, απουσία κριτικής, ο πυρήνας κάθε συνάντησης εστιάζει, διερωτάται και προτείνει τρόπους γύρω από το:

  • πώς διευρύνω την εστίαση και τη συνείδησή μου ενώ χορεύω;
  • πώς μπορώ να κατοικώ συνειδητά το σώμα μου;
  • πώς αποκτώ πρόσβαση συνειδητά στην δική μου μοναδική αλλαγή, στην δική μου διαρκή κίνηση;
  • πώς κινείται η αντίληψή μου;
  • πώς επιτρέπω στον προσωπικό μου χορό να ανθίσει;

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης μπορούμε πια να αγκαλιάσουμε με το εσωτερικό μας βλέμμα και να εμπνευστούμε από ό,τι μας περιβάλλει, επιτρέποντάς του να ανατροφοδοτήσει τον χορό μας με διάφορους τρόπους, αλλά και συνειδητοποιώντας πώς το ανατροφοδοτούμε εμείς. Αφορμές εδώ θα υπάρξουν καθοδηγούμενοι αυτοσχεδιασμοί και ανοιχτές ερωτήσεις/scores για να εξερευνήσουμε κινητικά και να απολαύσουμε τον χορό.

Ολοκληρώνουμε το μάθημα αφιερώνοντας λίγο χρόνο για χαλάρωση και αναδρομή στις στιγμές της ημέρας που ακόμα αντηχούν, επιτρέποντας τις αισθήσεις, μνήμες, σκέψεις και συναισθήματα να αναδυθούν, ευχαριστώντας το σώμα μας.

‣ Τι καλλιεργεί αυτό το μάθημα;

Στο bloom inside η πρακτική εστιάζει στο πως αισθάνεται και βιώνει κανείς την κίνηση, στο πώς η κίνηση ενημερώνεται από και συνομιλεί με τον χώρο, και καθόλου στο πώς η κίνηση φαίνεται με όρους σωστού-λάθους, όμορφου-άσχημου.

Δεν προτείνεται κάποιο στυλ χορού ούτε εργαλεία χορογραφικά ή σύνθεσης, αλλά εργαλεία για το πώς να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην δική του προσωπική κίνηση, αντιμετωπίζοντας το σώμα και τον χορό ολιστικά και όχι μέσα από δίπολα και ιεραρχίες.

Εργαζόμαστε με την αντίληψή μας ενώ κινούμαστε, και με το πώς είμαστε την παρούσα στιγμή, παρατηρούμε τα μοτίβα μας, εμπνεόμαστε από τις αντιφάσεις μας και προσεγγίζουμε διαφορετικές ποιότητες και δυναμικές αντλώντας από τα υλικά που ήδη διαθέτουμε. Τα σώματά μας.

Παραλληλίζοντας το σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο με "κάδρο", προτείνονται τρόποι να παίξουμε με αυτό, διευρύνοντας και περιστέλλοντάς το κατά βούληση, αναζητώντας την διαύγεια και επιτρέποντας στον χορό μας να ανθίσει συνειδητά κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με ποικίλους τρόπους.

Πρόθεση, τα εργαλεία και οι ποιότητες που εξερευνώ μέσα σε αυτή τη σύντομη ρωγμή στην καθημερινότητα, να μπορέσουν σταδιακά να με συντροφεύουν και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της καθημερινής μου πρακτικής, χορευτικής και/ή μη

‣ Χρειάζεται να έχω ξανακάνει μάθημα χορού ή/και αυτοσχεδιασμού;

Όχι. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στον χορό, ωστόσο αν υπάρχει είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η πρακτική μπορεί να λειτουργήσει με ποικίλους τρόπους για το κάθε άτομο, και να εφαρμοστεί διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες και τις αναζητήσεις του κάθε ατόμου.

‣ Μπορώ να έρθω μόνο σε ένα μάθημα;

Όχι. Η πρόταση, αν σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις, είναι να συμμετάσχεις τουλάχιστον σε έναν κύκλο μαθημάτων, που σημαίνει 4 μαθήματα - δηλαδή 1 μήνας. Η πρακτική αυτή χρειάζεται χρόνο και εμβάθυνση και δύσκολα λειτουργεί μόνο σε ένα μάθημα.

‣ Κύκλοι μαθημάτων:

Οκτώβρης*: Σάββατα 7-14-21-28 δηλώσεις συμμετοχής έως 25/9/2023

Νοέμβρης: Σάββατα 4-11-18-25 δηλώσεις συμμετοχής έως 21/10/2023

Δεκέμβρης: Σάββατα 2-9-16-23 δηλώσεις συμμετοχής έως 18/11/2023

*Τον Οκτώβριο το τέταρτο Σάββατο του μήνα είναι 28/10, οπότε το μάθημα είτε θα γίνει κανονικά αν είναι διαθέσιμο το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας, είτε θα αναπληρωθεί άλλη μέρα κατόπιν συνεννόησης.

‣ Κόστος συμμετοχής / εγγραφή

Η συνδρομή είναι μηνιαία, 40 ευρώ + φπα, και εξοφλείται στο πρώτο μάθημα κάθε μήνα. Δεν υπάρχει δυνατότητα drop-in. Αν θες να έρθεις αλλά αδυνατείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά μίλησέ μου.

email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

κινητό +30 6989468999 (viber/whatsapp)


‣ Η Κυβέλη Κουβάτση (1996) έχει μεγαλώσει στη Λευκάδα και ζει στην Αθήνα. Βρίσκεται σε αναζήτηση διαφόρων τρόπων να υπάρξει μέσα από τον χορό, την έρευνα, το μοίρασμα και τη συνεχή εμπειρία της μάθησης μέσα από διαφορετικούς ρόλους.

kyveli kouvatsiΕίναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2021) και τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Από το 2017 διδάσκει ανά περιόδους σύγχρονο χορό και μουσικοκινητική αγωγή σε σχολές χορού και σχολεία στην Αθήνα και τη Λευκάδα. Από το 2020 μοιράζεται με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη την πρακτική Losing Ground, μια κινητική πρακτική σε ζευγάρια με βασική συνθήκη εργασίας τα κλειστά μάτια του ενός σώματος και την αίσθηση της αφής ως κινητικό ερέθισμα. Αυτή τη στιγμή το βασικό της ενδιαφέρον κινείται γύρω από εκπαιδευτικές διαδικασίες, και τρόπους να φροντίζει "χώρους" όπου οι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή και να βιώνουν, εξερευνούν & ανθίζουν μέσα από την χορευτική εμπειρία. Ένας τέτοιος "χώρος" είναι οι κύκλοι μαθημάτων και τα εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και ενσυνείδητης κίνησης που μοιράζεται στην Αθήνα, υπό τον τίτλο Bloom Inside.

Δύο ακόμα τέτοιοι "χώροι", των οποίων είναι συνιδρύτρια και συνδιοργανώτρια από το 2021 είναι το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού Unplugged Dance, που εστιάζει στην ανάδειξη πρακτικών και μεθόδων που προσεγγίζουν τον χορό μέσα από το πρίσμα της ενσωμάτωσης, και ο χώρος φιλοξενίας retreat και εργαστηρίων κίνησης, χορού και άλλων body & mind πρακτικών υπό το όνομα Paleochori.

Read 576 times Last modified on Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 23:32

Follow Us