Μαθήματα Contact Improvisation με την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

mathima contact xatzipavlidou

 

Προσεγγίζουμε την σωματική επαφή με σεβασμό στο σώμα του άλλου και εστίαση στο άκουσμα. Εξερευνούμε με συγκεκριμένες σωματικές κατευθύνσεις την στήριξη πρώτα απ’ όλα του εαυτού σε σύνδεση με την γη και σε συνέχεια την στήριξη και την γεφύρωση ανάμεσα στα δυο σώματα. «Ψηλαφίζουμε» μέσα από την αιώρηση και τον πειραματισμό με το βάρος, απρόσμενες δυνατότητες κατεύθυνσης μέσα στον χώρο. Απολαμβάνουμε την επαφή, και εμπιστευόμαστε τον εαυτό στην ροή που κτίζεται σημείο σημείο και στο παρόν. Απαλύνουμε το άγγιγμα δημιουργώντας μεταβαλλόμενο χώρο, αναπτύσσοντας έτσι τον δημιουργικό και ευφάνταστο διάλογο. Μαθαίνουμε να συνδεόμαστε, αποκτάμε διάσταση στον χώρο.

Τι είναι το contact improvisation;

Πρόκειται για την πρακτική όπου δύο σώματα μαζί σε επαφή, κινούνται αυτοσχεδιαστικά, ενώ εξερευνούν και ταυτόχρονα παραδίδονται στις φυσικές δυνάμεις και στην έλξη της βαρύτητας.

Οι δάσκαλοι του contact αντλώντας από ένα πλατύ πεδίο εμπειρίας, που αφορά τις τεχνικές release, τις πολεμικές τέχνες, το body work, τον διαλογισμό, τις παραστατικές τέχνες κ.ά. ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της αντίληψης του σώματος και του χώρου, της εμπιστοσύνης και της παράδοσης στην ροή, της φαντασίας. Υποστηρίζουν την σωματικότητα και την ελευθερία επιλογών στο διάλογο με τον άλλον, την αναγνώριση και την μεταμόρφωση των patterns. Μέσα απ’ την εξερεύνηση των φυσικών δυνάμεων, των αισθήσεων και των διαφορετικών ποιοτήτων της κίνησης , το Contact Improvisation συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται, διατηρώντας σύνδεση με τις εξελίξεις στο σύγχρονο χορό και την performance, προσφέροντας έτσι ένα πεδίο γνώσης χωρίς περιορισμούς.

Τι προσφέρει το contact improvisation;

Το Contact Improvisation προσφέρει βιωματική γνώση του σώματος, ενδυνάμωση των βαθύτερων στιβάδων του μυϊκού συστήματος, ευλυγισία, συνειδητοποίηση του χώρου και των σχέσεων που αναπτύσσονται με τους άλλους, ξύπνημα της δημιουργικότητας, άνοιγμα των αισθήσεων, συν(γ)-κίνηση και απόλαυση.

Τα μαθήματα συντονίζει η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2023 και κάθε Τρίτη | 20.00-22.00

Experimenta Area
Κωνσταντινουπόλεως 138, Μεταξουργείο 10435
10' με τα πόδια από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο
________________________

δίδακτρα:
* 30 ευρώ τα 4 συνεχόμενα μαθήματα
* drop in: 10 ευρώ

είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
_________________________

Πληροφορίες/συμμετοχές:
6932996876
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 _________________________

* cover photo: Εύα Κολλιοπάντου
* photo edit: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου


Η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και χορογράφος. Η δουλειά της απλώνεται σε διαφορετικούς και φαινομενικά ασύνδετους χώρους, από την queer σκηνή και την εστίαση σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας έως την πρακτική και διδασκαλία τεχνικών somatics, όπως το contact improvisation και η authentic movement. Στοχεύει στην έκφραση της προσωπικής ελευθερίας, γειώνοντας - συνειδητά και χωρίς όρια - στο σώμα, κάθε άλλη ψυχική ή πνευματική παρόρμηση που προκύπτει κατά την δημιουργική διαδικασία.

Σαν ηθοποιός είναι βασικό μέλος της ομάδας εικαστικής και θεατρικής performance “Nova Melancholia” με παραστάσεις των τελευταίων χρόνων: «Ο Νεκρός» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016), «Τα Χρόνια της Αθωότητας» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2017), «Θερμά Θαλάσσια Λουτρά» (Φεστιβάλ Αθηνών 2017), «Spleen» (σε διαμέρισμα, 2018) και «Marcel Duchamp» (To Οκτώ/Tavros/State of Concept/Enterprise Project 2022) σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Σάββα Στρούμπο (ομάδα «Σημείο Μηδέν») στις παραστάσεις Βόυτσεκ (Άττις, Νέος Χώρος, 2013-15) και «Σωφρονιστική Αποικία» (Φεστιβάλ Αθηνών 2014), και Άννα Τζάκου στο «Σχέδιο Βωλάξ» (Τήνος 2021), «Μονοπάτια της Πέτρας – Stonelines» (Σύρος, 2018), και «Encounters Without Division» (Art Athina 2019).
Το 2019 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Νούλα «Θολάμι» (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2019).

Διδάσκει από το 2005 Contact Improvisation και authentic movement και τα 3 τελευταία έτη είναι μέλος της ομάδας δασκάλων ΣΥΝΑΣΚί (πρόγραμμα για την εφαρμογή των μεθόδων somatics στην πρακτική του χορού στην Ελλάδα).

Δίδαξε θέατρο και κίνηση την Θεατρική Ομάδα Οροθετικών Κρατουμένων των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού (2015-17) και σκηνοθέτησε μαζί τους την παράσταση «Το Κουτί» (Μ.Κ.Ο. Τεχνοδρομώ, 2016).

Παρουσίασε τη solo performance «Δεξιόστροφα, Χωρίς την Φυσική της Παρουσία» (Art Athina, 2019) και «Χρυσό» μαζί με την Εύα Κολιοπάντου (Μουσείο Μπενάκη, «Skin» της Χαράς Πιπερίδου, 2019).

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δράσεις ανοικτού χώρου μέσα από την πρακτική της Authentic Movement. Έργα με αυτή την κατεύθυνση είναι το «Ένας Περιφραγμένος Τόπος Ονείρων» (Πνύκα 2019) και «Στον Λόφο» (2020). Από τα έργα αυτά, μαζί με την Ανθή Μουριάδου δημιούργησαν την ταινία μεγάλου μήκους “An enclosed place for dreams – On the hill” (έκθεση «The Right To Silence?», επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα, Νέα Υόρκη, 2021/Φεστιβάλ Ιεράπετρας /Luleå International Film Festival/First-Time Filmmaker Sessions - hosted by Lift-Off Global Network).

Συμμετείχε στο πρόγραμμα περμακουλτούρας «Moving ground»(2021-22) για το Κέντρο μελέτης χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, με την δράση διαρκείας «Dream Practice» και σε συνεργασία με την Ανθή Μουριάδου. Η οπτική παρουσίαση της δράσης είναι σε εξέλιξη.

Φέτος συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση χορού «Επώδυνα εύκολο» της Ανδρονίκης Μαραθάκη.

Είναι δευτεροετής της μεθόδου ψυχοθεραπείας Gestalt (Gestalt Foundation).

Read 1613 times Last modified on Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 09:50

Follow Us