Dance Theater

"Europium": Μια χορογραφική κατάδυση στο European Project (Ναταλία Κουτσούγερα)

Εμπνεόμενοι από την αμφιθυμική διάθεση της εποχής μας για τη θολή πορεία της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και από την παλινδρόμηση μεταξύ του οράματος μιας ριζοσπαστικής Ευρώπης και των συντηρητικών δυνάμεων που έχουν επικρατήσει μέσα από το λεγόμενο European Project, οι RootlessRoot επιστρέφουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την χορο-εικαστική παράστασή τους Europium, για να παρεισφρήσουν στα άδυτα της Ευρωπαϊκής κατασκευής, στους σκοτεινούς πυλώνες αλλά και στα φαντάσματα που την περικυκλώνουν. Το Europium δεν χτίζεται στη βάση μιας δυϊστικής ηθικολογικής διάστασης με θετικά ή αρνητικά πρόσημα, ούτε στοχεύει να δώσει απαντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ή για τα χαρακτηριστικά και την ιδιοσυγκρασία των δυνητικών Ευρωπαίων. Περισσότερο μοιάζει να προειδοποιεί για τους κινδύνους που καραδοκούν, να ειρωνεύεται την υπάρχουσα κατάσταση και με χιουμοριστικό ή ονειρικό τρόπο, σε ατμόσφαιρα ρευστότητας, να αφήνει κάποια ψήγματα αισιοδοξίας και ανατροπής που βρίσκονται στην πολιτική συνειδητότητα του παραλογισμού, της αποανθρωποποίησης και της κανονιστικής βίας των σύγχρονων Ευρωπαϊκών βιοπολιτικών. Ο ίδιος ο υπότιτλος του έργου «Φέτος το τέλος του κόσμου θα είναι καλύτερο» υποδηλώνει ακριβώς αυτή τη διάθεση αισιοδοξίας και όπως δηλώνουν σε συνέντευξή τους οι δυο χορογράφοι «οι καταστροφές μας δίνουν την δυνατότητα να κινηθούμε προς τα εμπρός, να δημιουργήσουμε κάτι νέο, καλύτερο μέσα από την καταστροφή» (Euronews, επιμέλεια Γιώργος Μητρόπουλος, 29/10).


Για τους Rootless Root η κύρια έμπνευση της παράστασης προέρχεται από ένα βίαιο ιστορικό γεγονός, αυτό της βύθισης του καραβιού της Μέδουσας (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής και της σχεδίας που το πλήρωμα κατασκεύασε για να σωθεί. Επάνω σε αυτή τη σχεδία όπου επιβιβάστηκαν σχεδόν όλοι οι ναυαγοί κτηνώδη έκτροπα πραγματοποιήθηκαν, αλληλοσκοτωμοί και κανιβαλισμοί. Η ανάπτυξη της χορογραφίας είναι αυτή ακριβώς η αφήγηση της παραπάνω τραγικής ιστορίας σε μια ιδιόμορφη παραλλαγή τοποθετώντας τους κάθε λογής «Ευρωπαίους» σε αυτή την αλληγορική σχεδία να αναζητούν ένα νέο European dream. Στην αυθόρμητη σκέψη του κοινού λόγω των τελευταίων γεγονότων η σχεδία παραλληλίζεται αναπόφευκτα με τα φουσκωτά που μεταφέρουν μαζικά τους πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή. Και έτσι ο πληθυσμός της σχεδίας συμπεριλαμβάνει τόσο εμάς τους «εντόπιους» και «έννομους» Ευρωπαίους, τους γεωγραφικά και ιστορικά εντασσόμενους στην Ήπειρο, όσο και τους δυνητικούς, «αμφιλεγόμενους» Ευρωπαίους που πασχίζουν να πιαστούν από την Ευρώπη της επαγγελίας και έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο, την ευάλωτη ζωή και την καταστροφή. Συνάμα οι δυο χορογράφοι αντλούν έμπνευση από την βάναυση ιστορία της Ευρώπης που τη θέλει να βιάζεται από το Δία στην Ελληνική μυθολογία, αλλά και από την ονομασία του χημικού στοιχείου Ευρώπιο που πήρε το όνομά του από την Ήπειρο, ένα στοιχείο ασταθές, εύκολα μεταβαλλόμενο. Σε αυτό το mood οι RootlessRoot φαίνεται να επιχειρούν ένα συνεχές παιχνίδι μεταφορών με την λέξη όπιο να μας μεταφέρει στην αίσθηση του ηδονισμού και της παράλογης εξάρτησης από μια ξεθωριασμένη πολιτισμική κατασκευή, ενώ το χημικό στοιχείο Ευρώπιο να μας μεταφέρει χωρίς πολύ σκέψη στον ρατσιστικό βιολογισμό και στον φυλετικό διαχωρισμό.

Μιας και η κατασκευή της σχεδίας είναι το κέντρο της χορογραφίας τo βασικό εικαστικό υλικό του έργου είναι το ξύλο. Πολλαπλοί ψηλοί στύλοι λευκού ξύλου στήνονται από την αρχή και κουβαλιούνται από τους performer συμβολίζοντας τις βάσεις του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ το ξύλο σε πιο κίτρινη και λεπτή μορφή χρησιμοποιείται για την τελική κατασκευή της σχεδίας μέσα στην οποία φυλακίζεται ένας άνθρωπος. Το υγρό στοιχείο είναι διάχυτο και περιβάλλει ηχητικά και οπτικά το σκηνικό τοπίο. Η κύρια μουσική υπόκρουση που κυριαρχεί είναι το σκληρό ρόκ με κάποια διάκενα ονειρικών μελωδιών και ορατορίων. Οι χορογραφίες συνοδεύουν τις μουσικές αυτές χωρίς να παρατηρούμε καμία δυσαρμονία που αν είχε ενδεχομένως επιχειρηθεί θα είχε βοηθήσει την παράσταση να διανοιχτεί σε διαφορετικούς αναλυτικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα σε σύγχρονες αντιφάσεις ή στην παρουσίαση της υποδόριας βίας, αιχμηρότητας και επιθετικότητας που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί καλά στις επίσημες πολιτικές αλλά και στις καθημερινές νεοφιλελεύθερες πρακτικές εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων. Κατά τη γνώμη μου υπήρχε χώρος για να εικονοποιηθούν περισσότερο οι ανεπαίσθητες αλλά εξίσου «κανιβαλιστικές» πτυχές της υπόγειας βίας. Ωστόσο η εξαιρετική κίνηση του λόγου των performer καθώς και το γκροτέσκο, μινιμαλιστικό δρώμενο με την παρέα των Κου Κλουξ Κλαν να επιδίδονται σε χορευτικές κινήσεις breakdance και μικροβασανισμούς, τονίζοντας τον ακραίο παραλογισμό, τον εκφασισμό και τις χαμένες προσδοκίες μιας αντιρατσιστικής Ευρώπης, αναπλήρωσαν κατά κάποιο τρόπο το κενό αυτό.

Το σκληρό ρόκ με το οποίο ξεκινούν οι πρώτες εικόνες συνδυάζεται με ζωώδεις και κανιβαλιστικές διαντιδράσεις ανάμεσα στους performer και κυρίως με τις έντονες κινήσεις και τις εκτινάξεις του τρεμάμενου σώματος της μαυροντυμένης Λίντας Καπετανέα, η οποία χορεύει είτε ατομικά είτε συγκρατούμενη από έναν άντρα χορευτή. Εκείνος χειρίζεται την κίνησή της από τη ζώνη της, αναπαριστώντας την προσπάθεια φυγής της Ευρώπης από το Δία ενώ η Καπετανέα μοιάζει σαν να τρέχει στον αέρα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον έλεγχο του. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης μας σαγήνευσε ο ηγεμονικός χορός της με έντονα θηλυκά στοιχεία που ωστόσο ακροβατεί στα όρια της θηλυκότητας και της αρσενικότητας. Πρωτότυπες βρήκαμε και τις χορογραφίες πάλης ανάμεσα στους performer που επιστρατεύουν κεφαλοκλειδώματα, απαλά χτυπήματα στα πλευρά και κρύβουν στην χούφτα τους το πρόσωπο του άλλου, ενοποιώντας το ερωτικό με το βίαιο στοιχείο και παίζοντας με τη διαφάνεια και την αδιαφάνεια. Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η ασύνδετη, ως προς τον εννοιολογικό ειρμό, χορογραφία με την Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου που στηρίζει τα πόδια και τα χέρια της σε δυο άντρες και μοιάζει σαν να κολυμπά ανάμεσά τους ταξιδεύοντας μας σε ένα υγρό μυθολογικό σύμπαν.

Ίσως το πιο ιδιαίτερο στοιχείο της δεδομένης παράστασης, κάτι που ξεχωρίζει και τους RootlessRoot σαν χορογραφική ομάδα ανάμεσα σε άλλες, ήταν η έξυπνη διαλεκτική ανάμεσα στον ανοιχτό αναστοχασμό των performer και στην καθαρή χορογραφική σύλληψη που υλοποιείται με την εξωτερίκευση εσώτερων σκέψεων και κοσμοθεωριών προς το κοινό επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουν το πολυσύνθετο πνεύμα και τις πολυφασματικές διαστάσεις που διατρέχουν τις αναζητήσεις τους και εκπέμπονται στην ίδια την ρευστή κινησιολογία που χρησιμοποιούν. Έτσι βρήκαμε πολύ απελευθερωτική και μεταμοντέρνα την αρχή με τον Manuel Ronda στα κρουστά και στο μικρόφωνο να επιτελεί τον euroπαραλογισμό τρώγοντας με κινέζικα ξυλάκια τη γλώσσα του, ενώ παράλληλα να αναφέρεται στον υποκειμενισμό που διαπνέει την επιρροή κάθε τέχνης και καλλιτεχνικού δημιουργήματος καθώς σχεδόν ταυτόχρονα αποδομεί την συνεισφορά και την αξία της τέχνης στα πλαίσια ενός νεοφιλελεύθερου «κανιβαλιστικού» συστήματος που τα πολτοποιεί και τα εκφυλίζει όλα προς χάριν της αγοράς, της εικόνας και της κατανάλωσης. Έτσι το αχανές τοπίο ορίου, αξιών και ενιαίας ταυτότητας στα πλαίσια της ευρωκουλτούρας σηματοδοτείται εξ' αρχής. Στην ίδια γραμμή με την αρχή, στο τέλος, το αδηφάγο πνεύμα που κατακλύζει κάθε δράση μας εκφράζεται από τον αποκλεισμένο μέσα στη σχεδία (Paul Blackman) τον οποίο ακούμε να ευχαριστεί τους σπόνσορες της παράστασης. Παρόλα αυτά, ως επιβεβαίωση της συνύπαρξης υποταγής και αντίστασης, κυνικών πρακτικών, συναισθηματικών και συναισθαντικών δυνατοτήτων, ο φυλακισμένος της σχεδίας με τον φιλικό αποχαιρετισμό του, μας αφήνει με μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξίας ότι το ουμανιστικό Ευρωπαϊκό όραμα και ιδεώδες μπορεί να διατηρηθεί αν εκλείψει η αγριότητα και καλλιεργηθεί η αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Από ό,τι φαίνεται οι δυο χορογράφοι δεν αναγνωρίζουν τη βία ως ένα ορμέμφυτο, πανανθρώπινο και ανυπέρβλητο ανθρώπινο χαρακτηριστικό αλλά ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων εξουσιαστικών πολιτικών παραλογισμού που μπορούν να ξεπεραστούν. Μένει να αναρωτηθούμε λοιπόν. Αυτή τη φορά το τέλος θα είναι καλύτερο; Και για ποιούς;

Ναταλία Κουτσούγερα

Η παράσταση Europium [The end of the world will be better this year] από τους RootlessRoot παρουσιάστηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 312
Εγγεγραμένα μέλη: 4326
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources