Dance Theater

Ομάδα Carnation: "Indirect Speech" / Κώστας Τσιούκας: Black Widow’s Saturday (Ναταλία Κουτσούγερα)

Με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Σε κρίση» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής (ΕΕ-ΝΛΣ) και την Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών, το Σάββατο 28 Μαρτίου στο «Από Μηχανής Θέατρο» πραγματοποιήθηκαν δύο παραστάσεις χορού, της ομάδας Carnation και του Κώστα Τσιούκα. Και οι δυο performances, αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, λειτούργησαν εξίσου ψυχοθεραπευτικά και προσέφεραν μια ενδοσκοπική ματιά στον πολύπλευρο εαυτό διαρρηγνύοντας τους καθιερωμένους τρόπους θέασης του φύλου, των αισθήσεων και του σώματος.


Η ομάδα χορού
Carnation αποτελείται από την Ηρώ Αποστολλέλη και την Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου και είναι γνωστή για τον ιδιαίτερο τρόπο που μεταχειρίζεται και εικονοποιεί τον ήχο από προηγούμενα έργα της όπως το Actual Wording (2013). Φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών ανυπομονούμε να δούμε και την καινούργια δουλειά της Αγνής (Blossom) η οποία πρωταγωνιστεί και στο εν λόγω έργο. Το Indirect Speech παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων και αποτελεί εξέλιξη της ερευνητικής αναζήτησης των δυο δημιουργών για τη σχέση ήχου και κίνησης. Χρησιμοποιούν αυτή τη φορά σαν ηχητικό πυλώνα και παραγωγό μουσικής ένα πρωτότυπο σαμπανί φόρεμα που προκαλεί ήχους και ηχοτοπία – μια δημιουργία από διαφορετικά υλικά της Ηρώς Βαγιώτη και της Ελίνας Πούλου – στο οποίο έχει τοποθετηθεί ειδικός μηχανισμός έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε κάθε ηχητικό ερέθισμα σε οποιαδήποτε κίνηση της εκφραστικής περφόρμερ, Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου.

Η Παπαδέλη Ρωσσέτου σε απόλυτη σιωπή εισέρχεται αρχικά στη σκηνή με αργούς βηματισμούς φορώντας ακουστικά και το εντυπωσιακό φόρεμα, με ένα πληθωρικό φουρό που θυμίζει στολή μπαλαρίνας. Ακούει τη δική της μουσική, χωρίς εμείς να αντιλαμβανόμαστε τους ρυθμούς στους οποίους εκείνη συντονίζεται. Αυτοσχεδιάζει αφηρημένες χορογραφίες αποτελούμενες από γεωμετρικές κινήσεις, στατικές στηρίξεις, παύσεις, εκρήξεις, ταλαντώσεις και μετακινήσεις σπονδύλων. Σε κάθε κίνησή της αντιστοιχεί και ένας διαφορετικός ήχος από το φόρεμα, καθώς δημιουργείται ένα ιδιαίτερο ηχητικό και οπτικοακουστικό περιβάλλον από τα «σκρατσαρίσματα» του φουστανιού επάνω στο σώμα της περφόρμερ.

Οι κινήσεις της, σε συνδυασμό με τους ήχους από το φουστάνι, κάνουν τους μύες της να μοιάζουν σαν να ξεκολλούν, ενώ το σώμα νοερά εξαφανίζεται δίνοντας τα ηνία στον ήχο, χωρίς παράλληλα να μπορεί να διακρίνει κανείς πιο είναι το πιο ηχηρό, ζωντανό υλικό: Το σώμα και η κίνηση ή το ίδιο το φόρεμα; Καθώς οι κινήσεις γίνονται ολοένα και πιο αλλόκοτες, η εκφραστικότητα του προσώπου της ενισχύει αυτή την παράξενη ηχητική και χορευτική επιτέλεση. Με την χρήση αυτής της τεχνοτροπίας ο στόχος του Indirect Speech είναι να διεισδύσει στην διαφορετική βαρύτητα των αισθήσεων που διακατέχει την ανθρώπινη αντίληψη, να τονίσει την συνύπαρξη υλικών, σώματος και κίνησης και να μπερδέψει την οντολογία τους, να επεκτείνει τα όρια της ακουστικής-αισθητηριακής εμπειρίας, να αποδομήσει τη σχέση ήχου, μουσικής και εικόνας, αλλά κυρίως να αναδείξει τον ήχο ως τη συνδετική ποιότητα των φυσικών παραμέτρων της κίνησης και του σώματος. Σε έναν αφαιρετικό επίλογο η περφόρμερ βγάζει τα ακουστικά και χορεύει ένα funk κομμάτι που μιλά για το scratching (Wofly Funk Project) κινώντας όρθια τα χέρια της σε ρυθμικούς κύκλους.

Η βραδιά έκλεισε ωστόσο λιγότερο εικαστικά και περισσότερο κωμικά και ψυχοθεραπευτικά. Ο Κώστας Τσιούκας είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις σουρεαλιστικές του performances και εμφανίσεις, τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μίχο και τη στενή επαφή του με το contact improvisation. Εδώ μας παρουσιάζει μια έξτρα ψυχαναλυτική performance με πολλά γκροτέσκα στοιχεία. Πολύ πριν ξεκινήσει η παράσταση – προκειμένου να καλύψει την αργοπορία της για τεχνικούς λόγους – ανοίγει άνετους διαλόγους με το κοινό για την προσωπική του σχέση με την ψυχανάλυση και αναφέρεται στις ερωτικές σχέσεις του Vaslav Nijinsky συγκρίνοντάς τες με την δική του «κακή» ερωτική-ψυχολογική κατάσταση.

Η παράσταση επιτέλους ξεκινά με μια φολκλόρ σκηνή όπου ο Τσιούκας κυλιέται στο πάτωμα ακολουθώντας μαγεμένος την συμπρωταγωνίστριά του στους ήχους μιας φλογέρας, ενώ μετέπειτα στήνουν μαζί ένα παιχνίδι από ανταλλαγές στερεοτυπικών εικόνων που αντιστοιχούν στο ανδρικό και γυναικείο φύλο, χορεύουν και τραγουδούν ασταμάτητα σε R.N.B μουσική, πατώντας ο ένας στις ατάκες του άλλου, μπερδεύοντας το κοινό με τις θηλυκότητες και αρσενικότητες τους, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτες φαλλοκρατικές, σεξουαλικές εκφράσεις όπως «Ι am a cock», «Suck me if you can». Ο Τσιούκας επιδίδεται σε σουρεαλιστικά θηλυπρεπή waacking, ξέφρενους χορούς σε RNB ρυθμούς και σε ποπ αγγλόφωνα τραγουδάκια, ενώ η συμπρωταγωνίστριά του, μια νέο-γοτθική φιγούρα, εκφράζει μια ανεξέλεγκτη, αγριωπή αρρενωπότητα. Βρίσκεται μεταξύ απόγνωσης και επιθετικότητας, αναζητώντας μια αγάπη που δεν υπάρχει πουθενά. I love you but my love isn’t there, σχεδόνουρλιάζει. Μετά από τους εκτονωτικούς χορούς και τις έντονες λεκτικές εκφορές, ο Τσιούκας δεν φαίνεται να ικανοποιείται επ’ουδενί και ψάχνει να βρει έναν άλλον τρόπο να θεραπευτεί. Όπως λέει κάνοντάς μας να ξεκαρδιστούμε στα γέλια «Ωραία εκτονωθήκαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε και τώρα τι;». Το χιούμορ εναλλάσσεται με την απόγνωση και καθώς ο τρίτος performer, ένας άντρας μποξέρ, εμφανίζεται στη σκηνή και μετά από την συνύπαρξη των τριών, η «αντρογυναίκα» απορρίπτει ανοιχτά τον μποξέρ και πέφτει στην αγκαλιά του Τσιούκα, αγκαλιάζοντας μαζί με αυτόν και την κατατρεγμένη-ενοχική θηλυκότητα. Το αίσθημα μιας θεραπευτικής εξιλέωσης και απενοχοποίησης της θηλυκής υπόστασης του εαυτού μεταφέρεται μοιραία και σε εμάς.

Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

Οι παραστάσεις IndirectSpeech (ομάδα Carnation) και BlackWidowsSaturday (Κώστας Τσιούκας) παρουσιάστηκαν στις 28 Μαρτίου 2015 στο «Από Μηχανής Θέατρο».

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 1
Επισκέπτες τώρα: 312
Εγγεγραμένα μέλη: 4326
Τώρα σε σύνδεση:
Vana
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources