Dance Theater

Physio Art Center

Physio Art Center

Ελ. Βενιζέλου 12Α, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9344233 - 6944776251

Περισσότερα...

Synaskisi

Synaskisi

Αγγελάκη 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2313 00 25 17

Περισσότερα...

Η πιθανότητα ψυχολογικών επιπτώσεων από την εξάσκηση του μπαλέτου

Ενώ έρευνες έχουν αποκαλύψει πως οι μουσικές σπουδές παράγουν μια ποικιλία από γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά σε ό,τι αφορά τις σπουδές χορού και του μπαλέτου ειδικότερα. Ενώ τα πλεονεκτήματα του χορού - συμπεριλαμβανομένης της φυσικής κατάστασης - όπως η πειθαρχία και η συνεργασία είναι σαφή - το ίδιο σαφείς είναι και οι κίνδυνοι. Μια μελέτη του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι χορευτές διατρέχουν κίνδυνο διατροφικής διαταραχής τρεις φορές υψηλότερο από εκείνη του γενικού πληθυσμού.

Η έντονη εξάσκηση του μπαλέτου μπορεί να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει την ψυχολογική πίεση στους χορευτές. Νέα έρευνα από την Πορτογαλία βρίσκει αποδείξεις πως αυτό πράγματι ισχύει, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων σπουδαστών μπαλέτου. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε πως στους σπουδαστές μπαλέτου υπήρχαν υψηλά επίπεδα «ψυχολογικής ακαμψίας» - μιας κατάστασης του νου που έχει συνδεθεί με το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης σε εφήβους. Οι ερευνητές Telmo Serrano και Helena Amaral Espirito Santo, ορίζουν την ψυχολογική ακαμψία ως "υπερβολική εστίαση" σε συναισθήματα και σκέψεις για τον χορευτή. Σημειώνουν δε, πως την στιγμή που ο χορευτής αισθάνεται αυτή την ανάγκη για εσωστρέφεια, αυξάνεται ο φόβος της αποτυχίας, οδηγώντας τον στο να αποφύγει τις αγχωτικές καταστάσεις, αντί να δεχτεί την πρόκληση.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology of Music, συμμετείχαν 113 πορτογάλοι ηλικίας μεταξύ 9 και 16 ετών. Τριάντα τρεις από αυτούς ήταν φοιτητές χορού, 39 ήταν μαθητές της μουσικής, και 41 τίποτα από τα δυο.

Όλοι τους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 17 σημείων με επιλογές απαντήσεων όπως: «Το αίσθημα του φόβου ή της λύπης είναι κακό", «Έχω την τάση να διώχνω μακριά τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν μου αρέσουν" και "Αν αισθάνομαι λυπημένος ή φοβάμαι, κάτι πρέπει να πηγαίνει λάθος με μένα."

Οι ερευνητές αναφέρουν πως οι μαθητές μπαλέτου είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν με τέτοιες επιλογές απαντήσεων, από εκείνες στις άλλες δύο ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα. Η διαπίστωση αυτή είναι σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τις σπουδές μπαλέτου με την τελειομανία.

Οι ερευνητές γράφουν πως: "Ενώ είναι πιθανό για τα παιδιά που έχουν προδιάθεση για τελειομανία, να τείνουν να ασχοληθούν με αυτή την απαιτητική μορφή τέχνης, τα επίπεδα της "ψυχολογικής ακαμψίας" θα μπορούσαν να εξηγηθούν και από ορισμένα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης του μπαλέτου.

Παρόμοια με πολλά αθλήματα, το μπαλέτο περιλαμβάνει την πειθαρχία, τις σωματικές απαιτήσεις και την ανταγωνιστικότητα. ιδιαίτερα σημαντική είναι και η τελειομανής στάση των καθηγητών χορού, οι οποίοι θεωρούν αποδεκτή, αν όχι δεδομένη, την συναισθηματική και σωματική ταλαιπωρία. Είναι εύκολο να δούμε πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους μαθητές στο να αποκοπούν από αρνητικά συναισθήματα της στιγμής - μια διαδικασία που μπορεί να επιτρέψει στους φόβους να συσσωρεύονται, και, τελικά, να εξελιχθούν σε σοβαρό άγχος.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δάσκαλοι χορού πρέπει να έχουν επίγνωση του θέματος, και να εξετάσουν την πιθανότητα χρήσης διαφορετικών τεχνικών διδασκαλίας, που να ενθαρρύνουν τους νέους χορευτές να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, είτε πρόκειται για απογοήτευση ή χαρά.

Τέλος επισημαίνεται πως οι γονείς των σπουδαστών μπαλέτου, πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και όχι να τα κρατούν κρυμμένα. Η ενασχόληση με το μπαλέτο μπορεί να διδάξει στον σπουδαστή καλές συνήθειες, αλλά η απομάκρυνση από τα συναισθήματά του δεν είναι μια από αυτές.

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:11604
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 203
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association