Dance Theater

Ο δύσκολος δρόμος μιας παράστασης μπαλέτου στην Σοβιετική Ρωσία

Στην Σοβιετική Ρωσία το να φτάσει μια παράσταση μπαλέτου στην σκηνή ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Και αυτό το το έζησε από πρώτο χέρι ο Σεργκέι Προκόφιεφ.

Στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, ο έλεγχος της κυβέρνησης έκανε την πρόκληση τού να ανέβει μια παράσταση μπαλέτου στη σκηνή τόσο οδυνηρή, όσο και η εισαγωγή κάποιου υποψηφίου στις σχολές μπαλέτου της Μόσχας ή του Λένινγκραντ. Είναι γνωστές οι αφηγήσεις για τις τρομακτικές ακροάσεις των σοβιετικών καθηγητών-θρύλων οι οποίοι εξέταζαν παιδιά προεφηβικής ηλικίας προκειμένου να εντοπίσουν ακόμα και την παραμικρή σωματική ατέλεια, στον δρόμο για την εισαγωγή τους στα θέατρα Mariinsky και Kirov.

Μία επικείμενη παράσταση μπαλέτου έπρεπε να πληροί κάποια κριτήρια, όπως η νοηματική και πνευματική υπόσταση της θεματικής της παράστασης και φυσικά η ποιότητα της μουσικής και της χορογραφίας. Στην συνέχεια διεξαγόταν μια, κεκλεισμένων των θυρών, παράσταση χωρίς κοστούμια, όπου η καλλιτεχνική επιτροπή του θεάτρου θα αποφάσιζε αν το συγκεκριμένο έργο ήταν τέτοιο που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο κοινό ή αν θα έπρεπε να επιστρέψει στις αίθουσες προβών για τις απαραίτητες διορθώσεις.

Έπειτα ήταν η ώρα να παρουσιαστεί η παράσταση με κοστούμια μπροστά στους διευθυντές του Θεάτρου, πολιτικούς, εκπροσώπους αγροτικών και βιομηχανικών συνδικάτων και συγγενείς των χορευτών. Ακόμα και την τελευταία στιγμή και μετά από όλες τις προηγούμενες διορθώσεις, ένα ιδεολογικό πρόβλημα στην επικείμενη παράσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευσή της. Η πλοκή μιας παράστασης αλλά ακόμα και οι χορευτές, θα μπορούσαν να αλλάξουν ύστερα από παρέμβαση κάποιου πολιτικού. Η παραδοσιακή άποψη σχετικά με τον ευγενή χαρακτήρα των χορευτών μπάλέτου, έδωσε την θέση της σε "ισχυρότερα" σχήματα. Στην γλυπτική ο Σοβιετικός Άνθρωπος έμοιαζε τώρα με τους Έλληνες και Ρωμαίους ημίθεους όπου οι μυς του σώματος τους ήταν σκληρότεροι και από το ατσάλι. Το ίδιο συνέβη και στο μπαλέτο.

Το 1927, ο Σεργκέι Προκόφιεφ και ο χορογράφος Λεονίντ Μασίν προσπάθησαν να παρουσιάσουν αυτό ακριβώς το μοντέλο του ηρωικού σοβιετικού ανθρώπου στο κοινό του Παρισιού. Οι ίδιοι θέλησαν να παρουσιάσουν το έργο
τους "Le pas d’acier" στο θέατρο Bolshoi δύο χρόνια μετά και για τον λόγο αυτό έκαναν μια πρώτη παρουσίαση του έργου μπροστά σε επιτροπή. Αντί γι' αυτό που περίμεναν, αντιμετώπισαν την οργή του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ένωσης Προλετάριων Μουσικών της Ρωσίας οι οποίοι χλεύασαν το έργο των δύο καλλιτεχνών.

Εκφράζοντας την περιφρονησή τους για τον τρόπο ζωής του Προκόφιεφ στην καπιταλιστική Δύση, όσοι του άσκησαν κριτική ισχυρίστηκαν πως ο συνθέτης δεν θα μπορούσε να εκφράσει το ιδεώδες της σοβιετικής επανάστασης χωρίς να έχει γνώση από "πρώτο χέρι". Πράγματι, ο Προκόφιεφ είχε παρακολουθήσει την επανάσταση από το εξωτερικό και ενώ βρισκόταν σε περιοδεία ως πιανίστας και συνθέτης στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Η παράστση "Le pas d’acier" παρουσιάστηκε σε Παρίσι, Λονδίνο και Μόντε Κάρλο, αλλά ποτέ δεν έφτασε στην σκηνή του Bolshoi.


Πηγή: The Paris Review

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Παραστάσεις χορού σήμερα

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέψεις αυτού του μήνα:11604
Top Visiting Day: 07-12-2018 : 2117
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 202
Εγγεγραμένα μέλη: 4294
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association